Bulut bilişim ve örnek bir SaaS uygulaması
Cloud computing and an example of the SaaS application
- Tez No: 418723
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Rain drop, Cloud Computing, Sample Cloud Applications, Cloud Computing SaaS Application, Amazon S3, The Future of Cloud Computing, Cloud Computing Security Risks, The Situation of Cloud Computing in Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bilginin lokaldeki makinalar yerine veri merkezlerine taşındığı bulut bilgi işlem, internetin üçüncü aşamasına(Web 3.0) karşılık düşmektedir. Getirdiği en önemli yenilik, bilgisayar uygulamalarının da servis olarak ağ üzerinden kullanılabilmesidir. Bulut bilişim ortak kaynaklar üzerinde ihtiyacınıza göre şekillendirdiğiniz, bakım ve idame derdinin olmadığı bir servistir. İşlem ve depolama birimlerinin başka bir yerde olduğu ama ekranımız ve klavyemiz ile bağlantısının internet üzerinden gerçekleştiği, bir bilgisayar olarak düşünebilirsiniz. Servis altyapısının zaman içerisindeki kullanımında, tahmin edilemez ani artışlar meydana gelebilir. Bu durumda kurum içi esnek olmayan altyapılar yetersiz kalmaktadır. Tüm beklentileri karşılayacak düzeyde bir altyapının oluşturulması ise büyük bir maliyet ve genişleyen altyapının yönetiminde zorlukları beraberinde getirmektedir. Bulut bilişim düşük maliyeti ve dinamik ölçeklenebilirliği ile bu alanda son derece uygun bir çözümdür. RainDrop Amazon S3 disk altyapısını kullanarak kullanıcılara güvenli bulut disk servisi sunan Bulut Bilişim temelli örnek bir bulut uygulamasıdır. Sunduğu önyüz ile kullanıcılarına SaaS (Storage as a Services) altyapısını etkin biçimde kullanma olanağı sunar.
Özet (Çeviri)
Cloud computing which the information is moved to datacenters instead of local machines corresponds to the third phase of the internet (Web 3.0). The most important innovation which it provides for us is also the use of computer applications over the network as a service. Cloud computing is a service that you shape according to your needs on shared resources without the need of maintenance and attendance. You can think of it as a computer that have processing and storage units located in somewhere else but internet connection is done by our monitor and keyboard. Unpredictable sudden increases may occur in the use of the service infrastructure over time. In this case, inflexible internal infrastructures are insufficient. On the other hand, building an infrastructure which is able to satisfy all the expectations brings about a huge cost and challenges in management of expanding infrastructure. Cloud computing is extremely suitable solution in this field due to its low cost and dynamic scalability. Rain drop is a sample cloud-based application which offers a reliable cloud disk service to users by using Amazon S3 disk drive infrastructure. The interface it provides gives an efficient usage of SaaS (storage as services)