Burulma düzensizliği bulunan betonarme yapıların statik itme analizi ile yapı performansının belirlenmesi
Performance evaluation of reinforced concrete buildings with torsional irregularities by pushover analysis
  1. Tez No: 418922
  2. Yazar: ENSAR SUCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİL KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Burulma düzensizliği, perde duvar, statik itme analizi, zaman tanım alanında analiz, Pushover Analysis, Shear Wall, Time History Analysis, Torsional Irregularity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüzde bir çok deprem yönetmelikleri ve standartlarda yapısal düzensizliklere önem verilmiştir. Özellikle burulma düzensizliği sismik performansa olan negatif etkisi ve yapı davranışını kompleks hale getirmesi nedeniyle detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada sismik etkiler altındaki özel bir binanın üç boyutlu davranışı incelenmiştir. 4 katlı betonarme kolon-kiriş çerçeve yapı Sap2000 statik analiz programında pushover analiz ve zaman tanım alanında analiz yöntemleriyle analiz edilmiştir. Yapı daha sonra sismik kuvvetlere karşı yetersiz kabul edilerek 4 adet aynı kesit özelliklerine sahip perde duvarla güçlendirilmiştir. 12 farklı durumda perde duvar lokasyonları değiştirilerek burulma düzensizlikleri elde edilmiştir. Her durum bu yöntemlerle analiz edilerek göreceli kat ötelenmeleri ve kesme kuvvetleri gibi performans analizi sonuçları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, in many earthquake codes and building standards were given importance to structural irregularities. Especially torsional irregularity must be examined in detail due to its complexity on structural behaviour and negative effects on seismic performance. In this study, the three dimensional behaviour of a particular building was examined under seismic effects. A four story reinforced concrete column - beam frame building was analyzed by using pushover analysis and time history analysis on SAP2000 static analysis software. The building has been assumed insufficient for seismic forces and strengthened by adding four same sectioned shear walls. Torsional irregularities have been created by changing the location of the shear walls in twelve different cases. Each case has been analyzed by these methods and the performance results such as relative story drifts and shear forces have been compared.