Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın şiirlerinde maddi kültür ve sosyal hayat unsurları
Elements of material culture and social life in the poetry of İbrahim Hakkı Erzurumi
  1. Tez No: 419093
  2. Yazar: HALİL BATUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurumlu İbrahim Hakkı, Maddi Kültür, Sosyal Hayat
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 349
Özet
Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın eserleri üzerinde birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen şiirlerindeki maddi kültür ve sosyal hayat unsurları hakkında tespit edebildiğimiz kadarıyla müstakil bir çalışma yapılmamıştır. Bundan dolayı bu çalışmamızda İbrahim Hakkı'nın şiirlerindeki maddi kültür ve sosyal hayat unsurları tespit etme gayreti içinde olacağız. Bu çalışma, Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın şiirlerindeki maddi kültür ve sosyal hayat unsurlarının tespit edilmesine yönelik yapılan bir çalışmadır. Yaptığımız bu çalışma kapsam itibariyle Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın şu ana kadar neşredilen tüm Türkçe şiirlerini içine almaktadır. Bu çalışma Osmanlı medeniyetinin maddi kültür öğelerinin tasnif ve tarifi ile o dönemin sosyal hayat unsurlarının, 18. asırda taşrada yetişen ve yaşayan bir âlim şairin şiirleri vasıtasıyla anlaşılması adına önemli tespitlere ulaşma imkânı sağlayacaktır. Çalışmamız,“giriş”ve sonuç hariç“üç bölümden”oluşmaktadır. Giriş bölümünde, neden böyle bir çalışma sahasına yöneldiğimiz, çalışmanın usul, yöntem ve sınırları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın hayatı ve sanatı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde, Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın şiirlerinde maddi kültür konusu ile ilgili elde edilen bilgi ve bulgular verilmiştir. Üçüncü bölümde Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın şiirlerinde sosyal hayat unsurları konusu ile ilgili elde edilen bilgi ve bulgular verilmiştir. Elinizde bulunan bu çalışmada kaynak eser olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2013 yılında basılan, M. Kayahan ÖZGÜL'ün hazırlamış olduğu, aynı zamanda şu ana kadar neşredilen Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın tüm şiirlerinin toplandığı Erzurumlu İbrahim Hakkı Divanı adlı eseri kullanılmıştır. Madde örneklerinde verilen beyitlerde bu basımdaki imlaya sadık kalınmıştır.
Özet (Çeviri)
Despite many studies carried out into the works of Ibrahim Hakkı Erzurumi, as far as we are able to establish there have been no distinct studies focussing on the elements of material culture and social life in his poetry. Therefore, in this study of ours, we have endeavoured to establish the elements of material culture and social life in Ibrahim Hakkı's poetry. The study we have carried out is a study focussed on establishing the elements of material culture and social life in the poetry of Ibrahim Hakkı Erzurumi, and it encompasses within its scope all of the Turkish poems of Ibrahim Hakkı Erzurumi that have so far been published. This study will provide the opportunity for reaching important conclusions in the name of understanding the classification and characterisation of elements of the material culture of Ottoman civilisation and of the social life of that period through the poetry of a scholar poet who was raised and lived in the provinces in the 18th century. Our study is composed of“three chapters”, not counting the“introduction”and conclusion. In the introductory chapter, information is given concerning why we were directed towards such a field of study, and the process, method, and limits of the study. In the first chapter, there is information concerning the life and art of Ibrahim Hakkı Erzurumi. In the second chapter, there is information and evidence that has been acquired concerning the subject of material culture in the poetry of Ibrahim Hakkı Erzurumi. In the third chapter, there is information and evidence that has been acquired concerning the subject of the elements of social life contained in the poetry of Ibrahim Hakkı Erzurumi. The work entitled“Erzurumlu İbrahim Hakkı Divanı”(“The Collected Poems of Ibrahim Hakkı Erzurumi”), prepared by M. Kayahan ÖZGÜL and published by the Ministry of Religious Affairs in 2013, in which all the poems of Ibrahim Hakkı Erzurumi so far published are collected, has been used as the source work in the study you have in your hand. The couplets given in the material examples adhere to the orthography in this publication. Key-words: Ibrahim Hakkı Erzurumi, Material Culture, Social Life.