401 Numaralı Çermik Şer'iye Sicili transkripsiyonu ve değerlendirmesi: Hicri 1314 - 1315 / Miladi 1898 - 1900
- Tez No: 419092
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHİR SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çermik, Şer'iye sicili, Çüngüş, Çermik Tarihi, Cermik, the Sharia court records, Cungus, Cermik History
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Çalışma konusu olarak seçtiğimiz 401 numaralı Çermik şer'iye sicili 1314-1315 (1898-1900) yılları arasında Çermik ve Çermik'e bağlı nahiye ve köylerde mahkemeye intikal etmiş kayıtları ihtiva etmektedir. Araştırmamıza konu olan 401 numaralı Çermik şer'iye sicili bize, bu sicilin ait olduğu yıllarda Çermik'in tarihi, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı hakkında ipuçları vermekte ve vekâlet defteri olduğu için sonuçlanmış dava kayıtlarını içermemektedir. Şer'iye sicili sadece noterlik işlerinin kayıt altına alındığı bir defter olarak karşımızda çıkmaktadır. Sicilden gayrimüslimler ve Müslümanlar arasında son derece uyumlu toplumsal ilişkiler olduğuna dair bazı sonuçlara varılmıştır. Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde Hicri 1309-1326 (Miladi olarak 1891-1909) yılları arasını kapsayan yedi defter bulunmaktadır. Çalışmış olduğumuz 401 No'lu Çermik Şer'iye Sicili'de geçen bütün davalar vekâlet davalarını kapsamaktadır. Bu sebeple elde ettiklerimiz vekâlet davalarıyla sınırlı kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Cermik Sharia court record numbered 401 that we chose as a study subject has involved records submitted to the court in Cermik and the township and village of Cermik between the years of 1314-1315 (1898-1899). Cermik Sharia court record numbered 401 that is our work item gives us clues about cultural life, economic, social and history of Cermik in the recorded years and does not comprise of eventuated case records owing to the fact that it is a book of proxy. Sharia court record represents just a book recorded as notarial works. According to this record, it has been come to some conclusions that there is a significantly coherent social relationship between Muslims and non-Muslims. In the Prime Ministry Ottoman archives, there are also three books including between... However, all of these contain cases of proxy such as Sharia court record. What we obtained in this research has been limited with the cases of proxy in consequence of absence of any other books about Cermik.