Seçmen davranışı ve yerel seçimler: Yerel seçimlerde Muş Merkez ilçedeki seçmenlerin oy kullanma davranışının incelenmesi
Behaviour of voters and local elections: Examinaton of voting behaviour of voters in Central district of Muş in local elections
  1. Tez No: 419094
  2. Yazar: MEHMET ŞİRİN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Seçme ve Seçilme Hakkı, Magna Carta, Senedi İttifak, Seçmen, Seçmen Davranışı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Seçmenler, yerel seçimlerde oy tercihinde bulunurken farklı faktörlerden etkilenebilmektedirler. Bu faktörlere bağlı olarak seçmenler oy verme davranışını sergilerler. Seçmen davranışı, yerel seçimler ve yerel seçimlerde Muş Merkez İlçe Belediye sınırlarında yaşayan seçmenlerin, oy kullanma davranışının incelenmesini konu alan çalışmamızda ilk olarak seçmen davranışıyla ilgili temel kavramlar olan siyaset, demokrasi ve seçmen gibi konular hakkında detaylı literatür taraması ve buna bağlı gerekli açıklamalar yapılarak seçmen davranışının kavramsal ve teorik yönleri irdelendi. Daha sonra seçim olgusu ele alınarak seçimlerin organizasyonu üzerinde durulmaya çalışıldı. Son bölümde de en doğru sonuca ulaşmak için 380 kişilik örneklem grubu ile yüz yüze görüşülerek anketli alan araştırması yapıldı, anket SPSS paket programı tekniği ile değerlendirilerek sonuçlar tablolar haline getirildi. Bu çalışmada ulaşılan temel bulgular: Seçmenlerin belediye başkanını seçerken ilk önce adayın kişiliğine, daha sonra hangi partiye mensup olduğuna odaklandıkları görüldü ki araştırmamızda, daha önce yapılan çalışmalarda da buna benzer bir sonuca varıldığı görülmüştür. Ayrıca katılımcıların eğitim durumuna bağlı olarak, eğitim seviyesi düşük seçmenler daha çok geleneksel özelliklere; aşiret, dindarlık gibi kavramlara odaklanırken, eğitim seviyesi yükseldikçe seçmenlerin adaylarda yeni özellikler arandığı ortaya çıkmıştır. Adayların eğitim durumu, yerel ekonomiye sunacağı katkı, belediyecilik konusundaki bilgi ve tecrübesi gibi... Oy tercihlerinin belirlenmesi noktasında eğitim seviyesi düşük gruplarda aile büyüklerinin etkisi fazla iken bu etki, eğitim seviyesinin artmasına bağlı olarak azalmaktadır. Lisans mezunu grupta ise bu etki en aza inerek kişinin kendi kararını kendisinin alabilme yeteneğinin ya da talebinin devreye girdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Voters can be affected by various factors while voting in local elections. Accordingly they exhibit the behaviour of voting. In our study which includes voters' behaviours and local elections and the examination of voting behaviours of voters who live in the central district of Muş, firstly a detailed literatüre review has been made about subjects such as politics, democracy and voter which are basic concepts about voters' behaviours and accordingly necessary declarations have been made and after this the conceptual and theoretical aspects of electoral behaviour have been examined. After that, by dealing with the concept of election, it has been tried to focus on the organisation of the elections. Finally, a field survey method was used for the last section which is arduous and requires effort and accordingly a survey was done face to face with a selected group consisting of 380 people and the survey was evaluated by SPSS package technique and the results were tabulated. The majör findings of this study: It has been seen that when the voters choose the mayor, they first focus on the personality of the candidate and then on the party he/she belongs to and according to our study, previous studies also had a similar result. Also it has been seen that voters having a lower education level mainly focus on traditional features such as tribe and piety, but as this level increases, new features such as education situation, contribution to local economy and knowledge about municipality are looked for. At the point of determining the vote preference, while the impact of the elderly in the family is high among the groups having a low education level, this impact decreases as the education level increases and this impact is the lowest among the groups having a bachelor's degree, so it has been seen that this person has the ability or request to take his own decision. KeyWords: Right to vote and to be elected, Magna Charta, Equity Alliance, Voter, Voter Behaviour