1982 Anayasası'nda ifade özgürlüğü ve sınırlanması
  1. Tez No: 419138
  2. Yazar: MEHMET FERDA KILAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İfade, ifade özgürlüğü, insan hakları, Anayasa, Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Speech, freedom of speech, human rights, Constitution, Constitutional Court, European Court of Human Rights
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
İfade özgürlüğü, insanın serbestçe düşünce ve bilgilere ulaşabilmesi, edindiği düşünce ve kanaatlerden dolayı kınanmaması ve bunları tek başına ya da başkalarıyla birlikte söz, basın, resim, sinema, gibi araçlarla barışçıl yollara riayet ederek açıklayabilmesi ve başkalarına aktarabilmesi anlamına gelmektedir. İfade özgürlüğü, demokratik toplumun ve bireyin özgürlüğünün bir ön koşuludur. İfade özgürlüğü, sadece bireyler açısından değil, farklı ve yeni fikirlere imkan vermesi yönüyle toplum açısından da önem taşır. Bir ülkede ifade özgürlüğü olabilmesi için, o ülkenin anayasasının ve hukuki mevzuatının bu hakkı tanımış ve güvence altına almış olması gereklidir. Bu çalışmada, ifade özgürlüğünün tanımı, tarihsel gelişimi ve 1982 Anayasası çerçevesinde sınırlanması konuları ele alınmış, Anayasa Mahkemesinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ifade özgürlüğüne ilişkin vermiş olduğu bazı kararları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Freedom of expression means to reach thoughts and information freely, not being criticized over the adopted ideas and opinions and also to express and transfer those ideas via verbal, media, pictures, films and such like peaceful ways. Freedom of expression is the preliminary rule of democratic society and democratic individuals. Freedom of expression has an importance not just for individuals but also for society in terms of different and new ideas. In order to have freedom of expression in a country, the country in question must recognize and guarantee this fundamental right with her laws. In this very study, the definition of freedom of expression, historical development of this right and limitations on it by 1982 Constitution and also decisions of Constitutional Court and European Court of Human Rights on freedom of expression are examined.