Türkiye'de belediyelerin finansman kaynakları: Ankara Büyükşehir Belediyesi örneği
Financial resources of municipalities i̇n Turkey: Example of The Ankara Metropolitan Municipality
- Tez No: 419151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Belediye, Finansman, Gelir, Büyükşehir Belediyesi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tez yerel hizmet sunan belediyelerin finansman kaynaklarının neler olduğunun incelenmesi amacını taşımaktadır. Diğer ülke uygulamalarının kapsam dışı bırakıldığı bu çalışmada Ankara Büyükşehir Belediyesi örneği temel alınarak Türkiye'deki belediyelerin finansman kaynakları incelenmiştir. Yöntem olarak bu alanda yazılmış kitaplar, makaleler ve internet ortamından elde edilen kaynaklar kullanılmış, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan gelir kesin hesap cetvelleri ile Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan belediyelere ilişkin bütçe istatistiklerinden yararlanılmıştır. Yerel halkın ihtiyaçlarının karşılanması konusunda en önemli yerel yönetim birimlerinden olan belediyeler, finansman kaynağı olarak büyük ölçüde merkezi yönetime bağımlı durumdadırlar. Bu bağlamda belediyelerin öz gelirlerinin artırılması konusunda bazı çalışmalar olsa da yıllar itibariyle merkezi yönetimden aktarılan payların, belediyelerin bütçeleri içerisindeki yeri artmaya devam etmektedir. Merkezi yönetimden aktarılan paylar dışında belediyelerin finansman kaynakları arasında vergi ve harç gelirleri, harcamalara katılma payları, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, bağış ve yardımlar ile borçlanmadan sağladıkları gelirler yer almaktadır. Ancak merkezi yönetimce yerel yönetimlere bırakılan bu gelirlerin tahsilinde de belediyelerin çeşitli nedenlerle sıkıntı yaşadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to examine the financal resources of municipalites, which provide local service. İn this study aplications in the other countries left out the scope, the financial resources of municipalities in Turkey has been investigated by taking as an example of the Ankara Metropolitan Municipality. As a method, books written on this area, articles and sources obtained from the internet have been used. İn addition to this, the final account statements of revenues announced in the website of Ankara Metropolitan Municipality and the butget statistics related to municipalities published in the website of the General Directorate of public Accounts has also been benefited for this study. Municipalities, which are one of the most significant local administrations. İn terms of meeting the requirements of local people, depend mainly on the Central Government for financal resources. İn this context, even though there has been conducted several studies on the own revenue figures of municipalities, the proportion of the appropriations transferred by the Central Government within the budgets of municipalities has still been increasing enormously. İn addition to the appropriations transferred by the Central Government, municipalities have also many other financial resources including tax revenues, fees, share of participations in expenditures, enterprice and ownership revenues, donation and aids and the revenues supplied from loans. However due to various reasons, Municipalities have experienced several problems as to receiving these mentioned revenues which the Central Government has given the local administration the right to collect revenues. Key Words; Local Administration, Municipality, Finance, Revenue, Metropolitan Municipalities