Toplumsal cinsiyet kavramı ışığında Âşık Ayten Çınar
- Tez No: 419182
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKTAN MÜGE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, toplumsal cinsiyet, kadın âĢık, Ayten Çınar, âĢıklık geleneği
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Bu çalıĢmanın amacı, Ayten Çınar‟ın hayatı, eserleri, edebi kiĢiliği hakkında bilgi vererek, bu bilgilerden hareketle kadın âĢık kimliğini incelemek ve toplumsal cinsiyet kavramı ıĢığında Ayten Çınar‟ın Ģiirlerinin tahlilini ortaya koymaktır. Toplumsal cinsiyet bağlamında erkek ve kadın âĢıklar arasında cinsiyetten kaynaklanan dil farklılıkları saptanmaya çalıĢılarak Ayten Çınar‟ın, eserlerinde kullanmıĢ olduğu dilin, kadın söylemine mi erkek söylemine mi daha yakın olduğu tespit edilmeye çalıĢılmıĢtır. Robin Lakoff‟un“Language and Women‟s Place”- Dil ve Kadının Yeri"(1975) adlı çalıĢmasında maddeleĢtirdiği kadın dilinin özellikleri, çalıĢmamıza kaynaklık etmiĢ; bu maddelere Ayten Çınar‟ ın metinlerinden yola çıkarak, onun dil kullanım Ģekli hakkında bilgi veren maddeler eklenmiĢtir. ÇalıĢmada Ayten Çınar ile yüz yüze görüĢülmüĢ, bu görüĢme ses kayıt cihazı ile kaydedilerek yazıya geçirilmiĢtir. Kadın âĢıkların isim ve yer numaraları listesi ile biyografileri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı AraĢtırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünden temin edilmiĢtir. Ayten Çınar‟ın eserlerinin incelemesi de yayımlanmıĢ kitaplarından faydalanılarak yapılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to show Ayten Çınar's poem analysis in terms of discovering woman's love identity and social gender issue by informing her life, works and her litarary figure. By stating the difference of language between female and male poet, it is tried to determine whether the language in Çınar's works is similar to woman's expression or man's expression depending on social gender. The features of women's language on Robin Lakoff's Language and the Women's Place(1975) supports our study and the issue informing Çınar's using language is added to this study. Ayten Çınar was interviewed face to face and by recording this interview it was converted into written text. Women poets' name and their location number list with their autobiography was obtained from T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü. Ayten Çınar's works analysis was taken from her edited books.