İnsan kaynakları uygulamaları ile çalışanların kuruma yönelik etik algılamaları arasındaki ilişki: Bankacılık sektöründe bir uygulama
Relationship between human resource practices and ethical perceptions of employee toward organization: An application in banking sector
  1. Tez No: 419181
  2. Yazar: ALİ ÇAĞDAŞ ÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları uygulamaları, Çalışanların kuruma ilişkin etikalgılamaları, Human Resoruces Practices, Ethical Perceptions of Employees
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Artan küresel rekabet ortamında işletmelerin amaçlarına ulaşmak için dikkatleüzerinde durması gereken konulardan biri, işletme faaliyetlerinin ortaya çıkardığı etiksonuçların incelenmesidir. Bu noktada işgörenlerin kurumunu etik algılaması; işmemnuniyeti, verimlilik, motivasyon ve işletmenin başarısının sağlanması açısındanönemli bir sorundur. Bu çalışma firmaların insan kaynakları uygulamalarının,çalışanların kurum hakkındaki etik algılamalarına olan etkisini inceleyerek, etikkonusunu farklı bir bakış açısıyla ele almaktadır. Bu doğrultuda öncelikle insankaynakları uygulamaları ve etik algılamalar konusu teorik olarak incelenmiştir. Buçerçevede, çalışma ile insan kaynakları uygulamaları değişkenleri ile çalışanların firmahakkındaki etik algılamaları arasındaki ilişkileri araştırmak amacıyla Kırıkkale ilindefaaliyet göstermekte olan banka şubelerinin personeli ile yüz yüze anket çalışmasıgerçekleştirilmiştir. Toplanan birincil veriler üzerinde gerçekleştirilen betimsel analizlersonucunda iş analizi, iş tanımı, iş etüdü, iş geliştirme, sendikal ilişkiler, planlama veücretlendirme, kariyer planlama, personel bulma ve seçme ile etik algılamlar arasındaanlamlı ilişkilerin varlığı ileri sürülmekte ve desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of understanding the ethical results of firm activities, has become animportant issue to reach the objectives of firms at increasing global competitionconditons. At this point, positive perceptions of employees about their firms, isimportant problem to assure job satisfaciton, productivity, motivation and businesssuccess. This study takes into consideration the subject with a different viewpoint byexamining the effects of human resources practices on ethical perceptions of employeesabout firm. Under this framework, human resource practices and ethical perceptionsinvestigated theoritically first. After that, a survey is conducted to employees ofbranches of bank in Kırıkkale to research the relationship between human resourcepractices and ethical perceptions. As result of descriptive analyses; significantrelationships are asserted and supported among job analysis, job description, job study,job enrichment, union relations, planning, wage determination, career planning,personel finding, selecting and ethical perceptions.