Organik tarımın Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi
Turkish economy and the importance of organic agriculture
- Tez No: 419183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİF ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Organik tarım, organik ürün, organik tarım ürünleri ticareti, Türkiye, Organic agriculture, organic product, trade in organic products, Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dünyada nüfus ve sanayileşme hızla arttıkça, insan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların en önemlilerinden birisi, tarımda üretim artışını sağlamak ve tarımsal ürün talebini karşılamak için çok çeşitli kimyasalların yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmış olmasıdır. Organik tarım, insan sağlığı ve çevreyi korumak ve kimyasal kullanımından kaynaklanan problemleri azaltmak amacıyla kullanılan bir üretim metodudur. Bu metotta kimyasallar kullanılmaz ve üretimden tüketime kadar organik tarımın her aşaması kontrollü ve sertifikalıdır.Günümüzde gelinen noktada, ticaret hacmi hızla büyüyen ve talebi giderek artan bir organik pazar ortaya çıkmıştır. Organik ürünlerin talebi, özellikle kuzey yarımkürede (Batı Avrupa ve Kuzey Amerika) yoğunlaşmakta olup, artan talebi karşılamaya yönelik organik tarım ürünleri arzının büyük bir bölümü de gelişmekte olan ülkelerden sağlanmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerle talebin yoğunlaştığı ülkeler arasında organik tarım ürünleri ticaretinin geliştirilebilmesi, ihracatçı ülkelerin bölgesel ve uluslar arası standartlar ile birlikte ithalatçı ülkenin ilgili diğer yasal düzenlemelerine uyum sağlamasına bağlı bulunmaktadır. Türkiye'nin coğrafi ve stratejik yakınlık içinde bulunduğu, hızla büyüyen Avrupa Birliği organik pazarından büyük bir pay alabilmesi ve ticaret hacmini arttırabilmesi adına hem politik hem de uygulama alanında çaba göstermesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
While population and industrialization have been growing rapidly in the world, they have brought the problems related to health of human and the environment. One of the most significant of these problems is the widespread use of various chemicals in agriculture in order to obtain the increase in production and to meet the demand for agricultural products.Organic Agriculture is a production method that is used to protect human health and the environment, and to reduce the problems which stem from using chemicals. In this method; no chemical substances are used and from production to consumption every stage of the organic agriculture is certificated and under control.Nowadays an organic market with a rapid growth in trade volume and increasing demand has emerged. The demand on organic products concentrated especially in the northern hemisphere (Western Europe and Latin America). In order to compensate the increasing demand of organic products most of the supply has been provided from developing countries. Improving the trade in organic products between developing countries and the countries with high demand is subject to harmonizing the regional and international standards and the other legal regulations in importing countries by the exporting country. In order to have a great share from the market of organic products and increase its trade volume in European Union, Turkey have to make an effort in both political and practical sphere.