İnmeli yaşlı hastaların malnütrisyon durumunun saptanması
Determination of malnutration situation of old patients with stroke
- Tez No: 419880
- Danışmanlar: PROF. DR. SAKİNE BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, inme, yaşlı, MNA, SNAQ65+, Malnütrition, stroke, elderly, MNA, SNAQ65+
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, 65 yaş ve üzeri inmeli yaşlılarda malnütrisyon durumunu saptamak, MNA ve SNAQ65+ölçeklerini karşılaştırmak ve tarama testi olarak kullanabilirliğini belirlemektir.Analitik ve kesitsel tipteki araştırmanın örneklemini, bir üniversite hastanesinde nöroloji polikliniğinde takip edilen inmeli yaşlı 130 birey oluşturdu. Veriler, Yapılandırılmış Soru Formu, Mini Nütrisyonel Değerlendirme Testi (MNA) ve Kısa Nütrisyonel Değerlendirme Ölçeği (SNAQ65+) ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, ortalama±standart sapma (Ort±Ss), sayı, yüzde dağılımları, chi-square analizleri kullanıldı. Araştırmaya katılan inmeli yaşlı bireylerin yaş ortalaması 74,21±6,04 (Min:65 Maks: 88) yıl olup büyük çoğunluğu (%61,5) erkektir. MNA'ya göre katılımcıların %16,9'u, SNAQ65+'e göre katılımcıların %18,5'inin malnütrisyonlu/risk altında olduğu bulundu. Her iki teste göre eğitim düzeyi ilkokul ve altında olanlarda malnütrisyonun daha yüksek olduğu belirlendi. SNAQ65+ ile MNA tarama puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir uyum olduğu tespit edilmiştir (p=0,000). SNAQ65+ ölçeğinin, MNA ölçeğinin tarama puanına göre duyarlılığı %68,9, özgüllüğü ise %96 olarak belirlendi. SNAQ65+ölçeğine göre 24 hastanın (%18.4)“kötü beslenmiş”olduğu, MNA ölçeğine göre ise 29 (%22.3) hastanın“malnütrisyonlu/riski altında”olduğu, SNAQ65+ ölçeğinin iyi beslenmiş olarak belirlediği 9 hastanın,MNA'ya göre“malnütrisyonlu/riski altında”olduğu saptanmıştır. Yaşlı popülasyonda malnütrisyonu taramada“altın standart”olarak MNA ölçeğinin kullanımı önerilirken, araştırma sonucumuza göre SNAQ65+ ölçeğinin de inmeli yaşlı hastalarda malnütrisyonu taramak amacıyla kullanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess situation of 65 years and olderstroke malnutrition in the elderly, to compare MNA and SNAQ65+,and to determinete their availabilities. This study which is determined and cross-sectional was conducted with 130 persons with stroke who hospitalized in neurology department of a univesity hospital. The datawere collected by a structured Questionnaire, developed by researchers Mini Nutritional Assessment (MNA) and Short Nutritional Assessment Questionnaire(SNAQ65+). Mean±Standard Deviation, percentage, Chi-Square analysises were used in statistical analysis. The mean age of persons participating the research were 74,21±6,04 (Min:65 Max: 88) years, the majority of them were male. According to MNA, 16,9% of them, and according to SNAQ65+18,5% of them had malnutrition. According to both tests, it wasdetermined that malnutrition rates were higher in patients with primary school degree. It was found that there was significant correlation between SNAQ65+ and MNA (p=0,000). Compared to MNA, it was determined that the sensitivity of the SNAQ65+ was68,9%, and its the specificity was %96. According to SNAQ65+, it was determined that 24 patients (18.4%) were“ malnourished ”; according to MNA, 29 ( 22.3% ) patients had“malnutrition / risk under ”, 9 patients identified as“well fed”by the SNAQ65 + scale were“ malnourished / risk under ”.While the use of the MNA scale is recommended as“gold standard”in the screening of malnutrition in the elderly population, also the use of SNAQ65+ scale is suggested that it could be used to screen malnutrition in elderly stroke patients to our results.