Sağlık kurumlarındaki sağlık çalışanlarında iş doyumunun incelenmesi
Job satisfaction of health staff in health institutions
  1. Tez No: 419953
  2. Yazar: BUSE EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN EROL HAYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Medical Staff, Job Satisfaction, State Hospital
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Araştırma İstanbul ilindeki Eyüp Devlet Hastanesi ve Şanlıurfa ilindeki Viranşehir Devlet Hastanesi'nde çalışan sağlık personelinin, iş doyum düzeylerini ve iş doyum düzeylerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla, kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamına, her iki hastanede çalışan 440 sağlık personelinden, anket uygulamasını kabul eden 314 sağlık personeli alınmıştır (katılım: %71.4).Veriler Kişisel Bilgi Formu, Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılarak toplanmış, SPSS 18.0 paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmada iş doyumu puan ortalaması yönünden arasında önemli farkın bulunduğu faktörlerin; meslek, çalışılan birim, meslek seçimi, mesleğin kişiye uygunluk durumu, çocuğu dışında bakmakla yükümlü olduğu kimsesinin olması, çalıştığı kurumun kişisel bilgi, beceri ve yetenekleri geliştirici olanaklar sağlama durumu, çalışma nedeni ve gelir düzeyi olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda iki hastane arasında farkın istatiksel olarak önemli olduğu faktörlerin; yaş, meslek, bölüm, çalışma nedeni, meslek seçimi ve gelir düzeyi olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında; sağlık personelinin iş doyumunu dolayısıyla hizmetin etkinliğini artırmak amacıyla, yöneticilere ve iş doyumu ile ilgili çalışma yapacak olan araştırmacılara yardımcı olabilecek öneriler getirilmiştir. Anahtar Kelimler: Sağlık Personeli, İş Doyumu, Devlet Hastanesi
Özet (Çeviri)
This cross-sectional study was conducted among health staff of Eyüp State Hospital in İstanbul and Viranşehir State Hospital in Urfa to determine the job satisfaction levels and the factors affecting job satisfaction. Among 440 health staff working in two hospitals, a total of 314 (participation: 71.4%) who accepted to participate in the survey were included in the study. The data was collected through self-administered questionnaire forms. Questionnaire included questions regarding demographic and professional caharacteristics of the participants, and short form of Minnesota Job Satisfaction Scale. Collected data was analyzed by SPSS for Windows (Statistical Package for Social Sciences for Windows) 18.0 package program. In the study it has been found that the factors that have a high point in terms of the average job saticfaction are as follows=job; the department, job choice, how suitable the job is the person, whether they have depent family, whether the person has a managing duty, whether the company provides possibilities to improve personal knowledge, skills and abilities, why the person works, and amount of income. According to result of the study the factors that are significant about the different between the hospital are reported to be whether the person has a someone else to look after apart from the child, job and the departmant the person works in. Recommendations in accordance with the study findings were presented for health administrators to increase the job satisfaction level of the staff, and therefore the efficiency of the service, and to the researchers to help them perform future studies concerning job satisfaction.