Yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin farklılıkların yönetimine ilişkin algıları
The perceptions of director of nurses and nurses about diversity management
- Tez No: 419952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NEFİSE BAHÇECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Farklılık, Farklılıkların Yönetimi, Kamu ve Özel Hastaneler, Difference, Differences Management, Public and Private Hospitals
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
ÖZET Araştırma, kamu ve özel hastanede çalışan yönetici hemşire ve hemşirelerin farklılıkların yönetimine ilişkin algılarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı ve İstanbul ili sınırları içinde Sağlık Bakanlığı?na bağlı üç eğitim ve araştırma hastanesi ile dört özel hastaneden gerekli izinler alındıktan sonra 850 hemşire ile 1 Eylül-Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak ?Kişisel Bilgi Formu? ve araştırmacı tarafından geliştirilen ?Farklılıkların Yönetimi Ölçeği? kullanıldı. Verilerin istatistiksel değerlendirmesi SPSS 15 programı kullanılarak yapıldı ve tanımlayıcı istatistiksel metotların yanı sıra (ortalama, standart sapma, medyan, frekans, oran), Student t Testi, Oneway Anova Testi, çoklu karşılaştırmalarda Pearson Correlasyon Analizi, ölçeğin geçerlilik ve güvenilirlik analizlerinde ise Reliability Analiz kullanıldı. Farklılıkların Yönetimi Ölçeğinin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,968 bulundu. Eğİtim ve araştırma hastanesinde çalışan hemşirelerin farklılıkların yönetimi ölçeği alt boyutlarından olan bireysel tutum ve davranışlarI,30±0,84, özel hastanede ise yönetsel uygulamalar ve politikalar 3,59±0,56 olarak en yüksek bulundu. Hemşirelerin farklılıkların yönetimine ilişkin algıları arasında pozitif yönde doğrusal bir ilişki olduğu görüldü. Farklılıkların yönetiminin, medeni durum, eğitim durumu, mesleki deneyim yılı, çalıştığı bölüm ve çalışma şekli ile istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar olduğu saptandı. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin farklılıkların yönetimine ilişkin algısını geliştirmek amacıyla önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
This study, with the purpose of identifying the perceptions of the nurses and chief nurses working in both state and private hospitals about managing diversity, is planned asdescriptive and after taking the necessary permissions from three training and research hospital and four state hospitals located within the boundaries of Istanbul, has been conducted with 850 nurses between the dates 1 September- 1 December 2012. ?Personal information form? and ?differences management Scale?, which has been developed by the researcher, is used as tools for gathering information.Statistical evaluation of the data has been conducted through using SPSS 15 program. Besides descriptive statistical methods (average, Standard deviation, median, frequency and ratio) Student t Test, Oneway Anova Test, in multiple comparisons, Pearson Correlation Analysis, in the reliability and validity analysis of the scale, Reliability Analysis has been used. The Cronbach Alpha reliability coefficient of the differences management Scale has been found as 0,968.The nurses? personal attitudes and behaviors, which is the subscale dimension of administrating differences scale, has been found as 3,30±0,84 in training and research hospitals and management practice and policies has been found as the top score being 3,59±0,56 in private hospitals. A positive linear relationship has been observed among the perceptions of the nurses about managing the differences.There are obvious statistical differences in differences management with regard to marital status, educational status, work experience years, the department, and manner of work. In accordance with the results obtained, some advice has been given so as to improve the perception of the nurses about differences management.