Serumda resistin, oksidatif stres ve obezite ilişkisinin araştırılması
Investigation of relationship between resistin, oxidative stres and obesity in serum
- Tez No: 419964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN YİĞİTBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Resistin, TAS, TOS, OSİ, Obesity, Resistin, Oxidative Stress, TAC, TOC
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Obezite, vücutta yağ kitlesinin artması ile karakterize kronik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Adipoz doku adipositlerden oluşan kompleks endokrin bir organ olup adipositlerden; leptin, adiponektin, resistin, TNF alfa, IL 6 gibi çok sayıda sitokin ve hormonlar salgılanır: Resistin, adipositlerden salgılanan ve adipogenezi inhibe eden 92 amino asitli sisteinden zengin bir peptit hormondur.Bu çalışmada obez bireylerde resistin düzeyleri ile Oksidatif stres ilişkisi araştırılacaktır Çalışmamıza 61 obez hasta ve 24 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Vücut kitle indeksine (VKİ) göre gruplama yapılan bireylerin açlık kan glukozu, HDL-K, LDL-K, trigliserid, total kolesterol düzeyleri fotometrik yöntemle , HbA1C düzeyleri, CRP immunokemüliminesans ve resistin düzeyleri ELISA metodu kullanılarak ölçüldü.Total oksidan seviye (TOS) ve total antioksidan seviye (TAS) Erel tarafından tanımlanan metodla kolorimetrik olarak ölçüldü.Total Oksidan Düzeyi/Total Antioksidan Düzeyi formülü kullanılarak total Oksidatif stres indeksi(OSİ) hesaplandı.Obez hasta grubunda serum TAS seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı ölçüde düşük bulundu (p0,05), OSİ değerleri, HbA1C ve glukoz istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek bulundu(p0.05). Resistin değerleri obez hasta grubunda ve sağlıklı kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı değildi.(p>0.05).Oksidatif savunma sistemini azalttığını gözlemlediğimiz obezitede Resistin düzeylerinde farklılık saptanmadı. Daha geniş hasta gruplarında çalışılması gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Obesity is one of the oldest disease of human being defined as the harmful increase in the body fat tissue. Obesity is usually well known and atract attention about its complications with high mortality such as coronary artery disease, diabetes, hypertension and respiratory tract diseases. Adipose tissue functions as a complex endocrine organ containing adipocytes releasing numerous cytokines and hormones such as leptin, adiponectin, resistin, tumor necrosis factor alpha, interleukin 6, insülin-like growth factor.Resistin is secreted from adipocytes and inhibit adipogenesis, a peptide hormone of 92 amino acids are cysteine rich.This study will investigate the relationship between resistin levels of oxidative stress in obese subjects .This study was performed in 61 obese and in a control group that included 24 people. We evaluated fasting blood glucose, HDL cholesterol, LDL cholesterol, triglycerides, total cholesterol levels measured by photometric method. HbA1C, CRP levels measured by immunochemiluminescence method. Resistin levels measured by ELISA method. Total oxidant capacity and total antioxidant capacity measured by colorimetric method defined by Erel and Total oxidative stress index was estimated with regard to the formula= Total oxidant level x100 / Total Antioxidant Levels. TAC levels were significantly decreased in obese group (p 0.05). OSİ levels were found to be significantly higher in obese adults (p 0.05). Our results suggest that diminished levels of TAC and increased levels of OSİ may be associated with obesity. We concluded that further studies were needed to understand possible antioxidant, anti-inflammatory and protective metabolic effects of Resistin in obesity. Reduces the oxidative defense system in obesity we observed no significant difference in resistin levels.To work in larger groups of patients were considered to need .