Spor filmlerinin dil ve içerik açısından incelenmesi
Analysis of languages and contents of sport movies
- Tez No: 419977
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUBİLAY ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Filmleri, İçerik Analizi, Nitel Araştırma, Dil, Sports Movies, Content Analysis, Qualitative Research, Language
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma spor filmlerinin dil ve içerik açısından incelenmesini amaçlamıştır. Günümüzde sinemaya olan ilginin artması ve buna karşılık olarak sinema sektörünün hızla büyümesi dikkat çekmektedir. Görsel iletişim araçlarından biri olan sinemanın gördüğü ilgi etkilediği kitlenin büyüklüğünü ortaya koymaktadır. Bu gelişimden yola çıkarak spor filmlerinde hızla artan şiddet sahnelerini ve söylemlerini irdelemek amacıyla IMDB (Internet Film Veritabanı) puanları 7 ve üzeri olan;“Million Dollar Baby, The Wrestler, Goon ve The Blind Side”filmlerini örneklem olarak ele alınmıştır. Şiddet içeren görüntü ve sözleri incelemek için içerik analizlerinden doküman inceleme tekniği ve gösterge bilimsel çözümleme kullanılmıştır. Sonuç olarak; spor filmlerinde şiddet içeren eylemler ve söylemlerin insanlar tarafından çok sevildiği ve arzulandığı gösterilmektedir. Ayrıca çocukların da şiddetten zevk aldığı ve filmde ki kahramanları taklit edip örnek almaya çalıştığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine sport films in terms of language and content. It is attention getting that there has been an increasing interest towards cinema sector and in response to this interest cinema industry has enlarged. The interest that cinema, one of the visual communication tools, arouses, reveals the size of the mass that it affects. Based on these developments, Million Dollar Baby, The Wrestler, Goon and the Blind, which has 7 point or more IMDB points, were selected as a sample with the aim of examining increasing violent and discourse in sport films. Document review technique of content analysis and semiotic analysis were used to examine display and words including violence. Consequently, it has been shown that violent actions and discourses in sport films are desired and liked by people. Furthermore, it has been observed that children also like violent, and they imitate and pattern the heroes in the film.