Proprioseptif antrenmanların sezınleme zamanı, reaksiyon zamanı ve el-göz koordinasyonu üzerine etkisinin incelenmesi
Examining the effects of proprioceptive training on coincidence anticipation timing, reaction times and hand-eye coordination
  1. Tez No: 419982
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN SAYGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Proprioseptif Antrenman, Sezinleme Zamanı, Reaksiyon Zamanı, El-Göz Koordinasyon, Proprioceptive Training, Coincidence Anticipation Timing, Reaction Times, Hand-Eye Coordination
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma proprioseptif antrenmanların sezinleme zamanı, reaksiyon zamanı ve el-göz koordinasyonu üzerine olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmaya, düzenli egzersiz yapmayan, aktif sporcu olmayan ve egzersiz yapmasına engel olacak düzeyde sağlık problemi ve sportif yaralanması bulunmayan, 42 erkek gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan öğrenciler rastgele olmak üzere deney (20) ve kontrol (22) olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Deney ve kontrol grubu 8 hafta boyunca, hafta da 3 gün, 45- 60 dk. süren bir egzersiz programına katılmışlardır. Ayrıca, deney grubuna egzersiz programına ek olarak, 8 hafta boyunca hafta da 3 gün, yaklaşık olarak 20 dakika süresince modifiye edilmiş proprioseptif denge antrenmanı uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubunun sezinleme zamanı, reaksiyon zamanı ve el-göz performansı değerleri ön ve son test olarak kaydedilmiştir. İstatiksel hesaplamalar SPSS (version16.0) programında yapılmıştır. Deney ve kontrol grubunun ön ve son testlerin karşılaştırılmasında Paired Samples t testi, Deney ve kontrol grubu arasındaki farklılıkları bulmak için ise Independent t tessti kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi, 0.05 olarak kabul edilmiştir İstatistiksel analizler sonucunda; deney grubunun, sezinleme zamanı (3mph, 5mph, 8mph), dominant el reaksiyon zamanı (görsel, işitsel ve karışık) ve el-göz koordinasyonu (dördürme ve yerleştirme testi) performanslarının ön ve son testi değerleri ortalamaları arasında p0,05). Sonuç olarak; proprioseptif antrenmanların sezinleme zamanı (3mph, 5mph, 8mph) ve reaksiyon zamanı (işitsel ve karışık) performanslarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Antrenörlerin, antrenman programlarını içerisinde proprioseptif antrenmanlara yer vermelerinin yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is carried in order to investigate the effects of proprioceptive training coinciding timing, reaction time and hand-eye coordination. 42 volunteer who did not do regular exercises and actively non-athletes and having no health problems and sports injuries for doing exercises, participated in the study. These students randomly divided into two groups as experimental (20) and control (22). Exercise programme (included main speed and general endurance training program) was applied to the experiment and control group for approximately 3 days in 8 week, 45-60 min. Additionally, 3 days in 8 week nearly 20 minutes modified proprioceptive balance program in addition to exercise program was applied to experiment group only. Coinciding anticipation timing, reaction time, hand-eye performance values of experiment and control groups were recorded as pretest and posttest. Statistical calculations were done in SPSS (version 16.0). Paired Samples test was used in the comparison of experiment and control group pretest and posttest. Independent test was used in order to find the differences between experiment and control group. Significance level 0.05 was accepted. At the end of statistical analyses, significant difference was found in coinciding anticipation timing (3mph, 5mph, 8mph), dominant hand reaction time (visual, auditory and mix) and hand-eye coordination (placing and turning test) performances of experiment group between pretest and posttest values averages at p0,05). Consequently, it is seen that proprioceptive trainings affect coinciding anticipation timing (3mph, 5mph, 8mph) and reaction time (auditory and mix) performances in a positive way. It will be beneficial that trainers can use proprioceptive trainings in their training programmes.