Ortaokul öğrencilerinde internet bağımlılığı, obezite prevelansı ve fiziksel aktivite katılım düzeylerinin incelenmesi
The investigation of internet addiction, obesity prevalence, physical activity participation levels of secondary school children
- Tez No: 419989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL BABAYİĞİT İREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, İnternet Bağımlılığı, Ortaokul öğrencileri, Beden Kitle indeksi (BKİ), obezite
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma Muğla il ve ilçelerinde öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin internet bağımlılığı, obezite prevelansı ve fiziksel aktiviteye katılım düzeylerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 881 kız 819 erkek olmak üzere toplam 1700 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için, çocuklar için fiziksel aktivite ölçeği kullanılmış ve internet bağımlılık ölçeği uygulatılmış vücut kompozisyonlarını belirlemek için beden kitle indeksi kullanılmıştır. Ölçümlerden elde edilen veriler SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin standart sapma, aritmetik ortalama, frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Değişkenlerde cinsiyetler arası farkları hesaplamak için independent t testi, yaşlar arasındaki farklılıkların tespitinde ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), farkın hangi gruptan kaynaklandığını bulmak için Tukey HSD testi, uygulanmıştır. P değerinin 0,05'ten küçük olması durumunda fark ve ilişki anlamlı kabul edilmiştir. Değişkenler arası ilişkiyi incelemek için ise korelasyon testi uygulanmıştır. İstatiksel analizler sonucunda erkeklerin antropometrik özelliklerinden boy, vücut ağırlığı, değerleri daha yüksektir. Kızların BKI değerleri daha düşüktür. Erkeklerde boy, vücut ağırlığı BKI yaşla birlikte artmaktadır. Kız öğrencilerin obezite görülme oranlarında bakıldığında 881 kız öğrencinin 707'si (%80,2) normal ve altı, 153'ü (%17,4) fazla kilolu, 21'i (%2,4) obez olarak saptanmıştır. Erkek öğrencilerin obezite görülme oranlarına baktığımızda 819 erkek öğrencinin 654'ü (%79,9) normal ve altı 146'sı (%17,8) fazla kilolu 19'u (%2,3) obez olarak saptanmıştır. Yapılan bu çalışmada Fiziksel aktivite genel toplamları ile vücut ağırlıkları arasında negatif yönde, fiziksel aktivite genel toplamları ile internet kullanıyor musunuz? Soruları arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte, İnternet bağımlılığı düzeyi ile vücut ağırlığı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate internet Addiction, Obesity prevelance and physical activity participation levels of secondary school children in Mugla. Total 1700 school children consisting of 881 girls and 819 boys were volunteered to this study. Physical activity questionaire was used to determine physical activity levels of school children and internet Addiction Questionnaire was used to understanding the level of addiction. Body masd index was selected for measuring body composition of children Spss 22 statistical packages was used for analysing data Independent t test was applied to analyze gender differences and for analyzing age differences in variables, One-Way ANOVA and post-hoc tests (Tukey HSD) were used. Correlation analyze was used to analyse the relationship of variables.