Yozgat il merkezinde ortaokul öğrencilerinde internet kötüye kullanım risk değerlendirilmesi ve obezite ilişkisi
Assessment of internet abuse risk and obesity relationship in middle school students in Yozgat city
  1. Tez No: 676482
  2. Yazar: FATMA NUR TAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, fiziksel aktivite, beslenme davranışı, çocuk obezitesi, ortaokul öğrencisi, Internet addiction, physical activity, feeding behavior, pediatric obesity, secondary school student
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yozgat İl Merkezinde Ortaokul Öğrencilerinde İnternet Kötüye Kullanım Risk Değerlendirilmesi ve Obezite İlişkisi İnternetin kontrolsüz kullanımı, internet bağımlılığına neden olarak sedanter yaşamı yaygınlaştırmaktadır ve obeziteye zemin hazırlamaktadır. Bu araştırma, Yozgat il merkezindeki ortaokul öğrencilerinde internet kullanımı ve obezite arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı-kesitsel desende gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evren ve örneklemini, Yozgat il merkezindeki ortaokul öğrencileri oluşturmuştur. Araştırma, Mart 2020-Kasım 2020 tarihleri arasında Yozgat il merkezinde okuyan 450 ortaokul öğrencisi ile tamamlanmıştır. Araştırmanın verileri, Aileye Yönelik Soru Formu, Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği (YİBÖ), Beslenme Davranış Ölçeği (BDÖ) ve Çocuklar için Fiziksel Aktivite Soru Formu (FAS) ile elde edilmiştir. Veriler SPSS 23.0 programında tanımlayıcı istatistik testleri, bağımsız gruplar t testi, ANOVA varyans analizi, Pearson Korelasyon analizi ve Lineer Regresyon ile değerlendirilmiştir. Ortaokul öğrencilerinin %83.3'ü 8. Sınıfta, %61.6'sı devlet ortaokulda öğrenim görmekte, %55.8'i kız, ortalama 12.73±0.87 yaşındaydı. Ortaokul öğrencileri ortalama 50.45±11.95 kiloda, ortalama 157.90±9.27 cm boy uzunluğunda, ortalama 20.03±3.60 beden kitle indeksinde ve %22.2'si 50-75 persentil arasındaydı. Ortaokul öğrencilerinin YİBÖ'nden aldıkları 28.25±16.55 puan ile internet bağımlığı düzeyinin düşük oranda olduğu, BDÖ'nden aldıkları 0.76±4.76 puan ile çok düşük düzeyde sağlıklı beslenme davranışlarının olduğu ve FAS'nden aldıkları 15.06±7.70 puan ile düşük fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Ortaokul öğrencilerinin annesi ve babasının beden kitle indeksi ile öğrencilerin beden kitle indeksi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ortaokul öğrencilerinin internet bağımlılığı ile beslenme davranışları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken; internet bağımlılığı ile fiziksel aktivite düzeyi arasında negatif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı ilişki saptanmıştır. Ortaokul öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeyi ile obezite arasında arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, ortaokul öğrencilerinin internet bağımlığının sağlıklı beslenme davranışlarını azalttığı, internet bağımlılığı ile annesi ve babasının beden kitle indeksindeki artışın ise öğrencilerde obeziteyi artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Assessment of Internet Abuse Risk and Obesity Relationship in Middle School Students in Yozgat City Uncontrolled use of the internet causes internet addiction, making sedentary life widespread and laying the groundwork for obesity. This research was conducted in a descriptive-cross-sectional design to determine the relationship between internet use and obesity among secondary school students in the city center of Yozgat. The population and sample of the study were secondary school students in the city center of Yozgat. The research was completed with 450 secondary school students studying in the city center of Yozgat between March 2020 and November 2020. The data of the study were obtained by Family Questionnaire, Young Internet Addiction Scale (YIAS), Nutrition Behavior Scale (NBS) and Physical Activity Questionnaire (PAQ). The data were evaluated using descriptive statistics tests, independent groups t test, ANOVA analysis of variance, Pearson Correlation analysis and Linear Regression in the SPSS 23.0 program. In the search, 83.3% of secondary school students were in the 8th grade and 61.6% were in public secondary school, 55.8% were girls, an average of 12.73 ± 0.87 years old. Secondary school students were at an average weight of 50.45 ± 11.95 kilograms, an average height of 157.90 ± 9.27 cm and an average body mass index of 20.03 ± 3.60, and 22.2% of them were between the 50-75 percentile. Secondary school students had a low level of internet addiction with a score of 28.25±16.55 in YİBÖ, a very low level of healthy eating behaviors with a score of 0.76 ± 4.76 from the BDI, and a low level of physical activity with a score of 15.06 ± 7.70 in the FAS has been determined. It was determined that there is a positive significant relationship between the body mass index of the mothers and fathers of middle school students and the body mass index of the students. While there is a significant negative relationship between internet addiction and nutritional behavior of secondary school students; A negative and weakly significant relationship was found between internet addiction and physical activity level. It was determined that there is a positive significant relationship between internet addiction level of secondary school students and obesity. As a result, it was determined that internet addiction of middle school students decreased their healthy eating behaviors, while internet addiction and the increase in their mother and father's body mass index increased obesity in students.