Doğum sonrası gelişim dönemlerindeki sıçan uterus dokusunda kök hücre varlığının araştırılması
Investigation presence of uterine stem cells on postnatal different developmental period
- Tez No: 420035
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: endometriyum, kök hücre, immünohistokimya, smear, endometrium, stem cell, immunohistochemistry, smear
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
İnsan uterus dokusu yenilenme, farklılaşma ve dökülme görülen yüksek proliferasyona sahip bir dokudur. Yenilenme her ay olmasına rağmen, bu yenilenmenin kaynağı halen belli değildir. Son zamanlarda bu yenilenmenin kaynağı ve endometriyumda bulunan kök hücrelerin eksprese ettiği belirteçlerle ilgili çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada doğum sonrası farklı gelişim dönemlerinde uterusun kendi populasyonunda eksprese olan CD9, CD13 ve hematopoetik kök hücre belirteci olan CD34 ekspresyonlarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada 42 adet Wistar albino türü dişi sıçanlar kullanıldı. Denekler 6 gruba ayrıldı. Grup I; (n=7) yenidoğan (2 günlük) grubu, Grup II; (n=7) pubertal (38 günlük) ve diğer gruplarda fertil (12 haftalık) sıçanların östrus siklusları belirlenerek Grup III; (n=7) proöstrus, Grup IV; (n=7) östrus, Grup V; (n=7) metöstrus ve Grup VI; (n=7) diöstrus oluşturuldu. Deney sonunda uterus dokularında CD9, CD13 ve CD34 ekspresyonları incelendi. Miyometriyuma komşu endometriyum stromasında CD34 eksprese eden hücreler iki günlük hayvanlarda gözlenmezken, 38 günlük ve 12 haftalık hayvanlarda CD34 eksprese eden hücreler gözlendi. CD9 ekspresyonu da uterus epitelinde iki günlük hayvanlar dışındaki tüm gruplarda belirgindi. Endometriyum stromasında eksprese edilen CD13 ise 2 günlük ve 38 günlük hayvanlarda zayıf olmasına rağmen, 12 haftalık hayvanlarda belirgin CD13 ekspresyonu olduğu gözlendi. Sonuç olarak, doğum sonrası iki günlük, 38 günlük ve östrous evreleri gösteren 12 haftalık hayvanların herbirinden elde edilen sonuçlara göre, hem 38 günlük hem de 12 haftalık gruplarda kemik iliği kaynaklı kök hücrelerin ve uterus kaynaklı epitelyal ve stromal hücrelerin birlikte katkısı ile uterus endometriyumunun yenilenebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Human uterus tissue have high proliferation capacity that undergo regeneration, differantiation and shedding. Although regeneration occurs monthly, source of this regeneration is still obscure. Recently, there are lots of study about the source of this regeneration and markers which express in endometrial stem cells. In this study was aimed to investigate of CD9, CD13 which are expressed by main uterine population and CD34, hematopoetic stem cell markers in uterine tissue on postnatal different developmental period. In this study, 42 adult Wistar-albino female rats were used. The groups were divided six groups as following; Group I; (n=7) newborn (postnatal 2 days), Group II; (n=7) puberty (postnatal 38 days) and the other groups are formed by determining the stages of estrous cycle from fertile rats (postnatal 12 weeks) Group III; (n=7) proestrus, Group IV; (n=7) estrus, Group V; (n=7) metestrus and Group VI; (n=7) diestrus. At the end of experiment CD9, CD13 and CD34 expression were examined in uterus tissue. Cells expressed CD34 in endometrium stroma adjacent to miyometrium were observed in animal group postnatal 38 days and 12 weeks, while there wasn't any cell expressed CD34 in group postnatal two days. Expression of CD9 was also apparent all groups of study except for group two days in epithelium of uterus. CD13 expressed in stromal cells of endometrium had weak immureactivity in group two days and 38 days, in group 12 weeks CD13 expression is distinct. As a result, according to the result of each rat postnatal two days, 38 days and 12 weeks undergo estrous cycle that was thought both groups of 38 days and 12 weeks bone narrow derived stem cells and epithelial and stromal derived uterinal cells contribute to regeneration of endometrium.