Farklı şekillerde hazırlanan portland siman türlerinin antibakteriyel ve sitotoksik etkilerinin araştırılması
An evaluation of antimicrobial and cytotoxic effects of portland cement prepared in different forms
- Tez No: 420036
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AYDINBELGE, PROF. DR. FÜSÜN ŞAZİYE ARAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel etki, sitotoksisite, portland siman, MTA, MTT
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışmanın amacı; mineral trioksit agregat (MTA) ve %1 oranında gümüş partikülü eklenmiş 3 çeşit portland simanın, distile su (DS) ve %0,12 lik kloreksidin glukonat (KG) ile karıştırdıktan sonra antibakteriyel etkinliklerini ve sitotoksisitelerini değerlendirmektir. Çalışmanın birinci adımında portland siman çeşitleri ve MTA'nın antibakteriyel etkilerini karşılaştırmak için, altı çeşit bakteri üzerinde Diffüzyon Agar Test yöntemi (DAT) kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci adımında portland siman çeşitleri ve MTA'nın toksik etkilerini değerlendirmek için salınım yöntemi ile 3 (4,5-Dimethyl Thiazolyl-2)2,5-Diphenyl Tetrazolium Bromide (MTT) testi yapıldı. Salınım sıvıları hücrelerin bulunduğu mikroplate üzerine uygulanmış olup 12, 24 ve 36 saatlik sonuçları değerlendirilmiştir. Kloreksidin glukonat ile hazırlanan portland siman çeşitleri, distile su ile hazırlanan portland siman çeşitlerinden ve MTA'dan daha etkili sonuçlar vermiştir. Portland siman çeşitleri genel olarak MTA'dan daha az toksik çıkmıştır. Literatürdeki olumlu çalışmalara rağmen, portland siman çeşitlerinin klinik kullanıma geçmesinden önce, daha fazla çalışmaya gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the cytotoxic and antibacterial properties of three forms of portland cement which was added 1% siver particle and mineral trioxide aggregate, after blending with distilled water (DS) and chlorhexidine gluconate (KG) with 0.12%. In the first part of the study Diffuse agar test investigated the six form of bacterias in order to compare the antibacterial effects of MTA and varieties of portland cement. In the second part of the study, MTT test was carried out to evaluate the forms of portland cements and cytotoxic effects of MTA. The extracts of test materials were inserted into the cell-seeded wells and the results for 12, 24 and 36 hours were evaluated. Portland cement forms which was prepared with chlorexidine glukonat gave more effective results than both MTA and the forms of portland cement which was prepared with distilled water. According to MTT tests, portland cement types were generally less toxic than MTA. Despite of all these good reults, more studies are needed before clinical use of portland cement. Keyword: Antibacterial activity; cytotoxicity; portland cement; MTA; MTT.