Ehrlich solid tümörlerinde netrin 1 ve faktör 8 ekspresyonu üzerine paklitaksel'in etkisinin incelenmesi
İnvestigating of effect of paclitaxel on netrin 1 and factor 8 in ehrlich solid tumors
  1. Tez No: 420070
  2. Yazar: EMİN KAYMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Ehrlich solid tümör, Paklitaksel, Netrin 1, Faktör 8, Ehrlich Solid Tumor, Paclitaxel, Netrin 1, Factor 8
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kanser, potansiyel olarak vücudun diğer kısımlarını işgal eden ve yayılabilen anormal hücre büyümesi gösteren bir hastalık olup malign tümör olarak bilinir. Ehrlich tümörü solid ve asit formda gelişen bir meme adenokarsinomudur. Bu çalışmanın amacı, paklitaksel'in Ehrlich solid tümöründe Netrin 1 ve Faktör 8 ekspresyonu üzerine etkilerini incelemek ve ayrıca, tümör hücrelerindeki proliferasyon, gelişim ve apoptozis ile angiogenezisi ne ölçüde etkilediğini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmamızda 26 adet Balb/C fare kullanıldı. Bunların 6 tanesi stok olarak kullanıldı. Farelerin tamamına stok hayvandan alınan Ehrlich asit hücreleri subkutan olarak farelerin ense bölgesine enjekte edildi. Fareler rastgele 10 tanesi kontrol, 10 tanesi de tedavi grubu olarak ayrıldı. Tedavi grubuna 4., 9. ve 14. günlerde 10 mg/kg paklitaksel intraperitonal olarak verildi. Hayvanlar 15. gün dekapite edilip tümör dokuları alındı. Parafine gömülmüş olan solid tümör kesitlerine Hematoksilen- Eozin, Masson'un üçlü boyaması uygulandı. Ayrıca immünohistokimyasal olarak Netrin 1 ve Faktör 8 boyandı. Apoptozu belirlemek için Tunel yöntemi uygulandı. Ehrlich solid tümörüne tedavi edici olarak uyguladığımız paklitakselin tümör hacmini azalttığı görüldü. Deney sonunda tedavi grubunda Netrin 1 ekspresyonun ve damar yoğunluğunun önemli derecede azaldığı gözlendi. Ayrıca tedavi grubunda paklitaksel apoptotik hücre sayısını artırdı.
Özet (Çeviri)
Cancer known as a malignant tumor, is a class of diseases involving abnormal cell growth with the potential to invade or spread to other parts of the body. The Ehrlich tumor is a mammary adenocarcinoma of mice developed in solid and ascitic forms. In this study was aimed to investigate the effects of paclitaxel on Netrin 1 and Factor 8 expression and also in tumor cell proliferation, apoptosis, angiogenesis and development of tumor in Ehrlich solid tumors treated with paclitaxel. In this study, 26 adult Balb/C mice were used. 6 of them were used as stock. Ehrlich ascites cells taken from animals in stock were injected subcutaneously from the neck area to all animals. The mice were randomly assigned to two groups of ten rats per group. Paclitaxel treatment group 10 mg/kg were administered to mice intraperitoneally (i.p.), 4,9 and 14th days. 15th day the animals were sacrificed and tumor tissues were taken. Paraffin-embedded solid tumor sections were stained Hematoxylin&Eosin, Masson's Trichrome. Also solid tumor sections were stained immunohistochemically with Netrin1 and Factor 8. Tunel method was applied to determine apoptosis. Paclitaxel applied as a therapeutic Ehrlich solid tumor reduced the volume of tumor in the treatment groups. At the end of the experiments, in the treatment groups' significantly reduced the Netrin 1 expression and microvessel density compared to the group control. Also paclitaxel in the treatment group increased the number of apoptotic cells. We suggest that decreasing expression of Netrin 1 would be reduced vessel density and increased apoptosis.