Epileptik hastalarda gebelik döneminde düzenli kontrollerle nöbet kontrolü sağlayabiliyor muyuz? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Epilepsi Polikliniğinde 2014-2018 tarihleri arasında takip edilen gebe epilepsi hastalarında nöbet kontrolü sağlanabildi mi? Nöbet kontrolü açısından trimesterler arası farklılıklar ve etkileyen faktörlerin retrospektif olarak karşılaştırılması
Monthly follow-ups during pregnancyprovide optimal seizure control. A retrospective study onseizure frequencies of pregnant patients followed in outpatient epilepsy clinic of S. B. Ankara Numune Training & Research Hospital between years2014 – 2018 and evaluation of contributing factors
- Tez No: 566037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PINAR TİTİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: epilepsi, gebelik, nöbet frekansı, postpartum, epilepsy, postpartum, pregnancy, seizure frequency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Gebelikte epileptik hastaların çoğunda nöbet sıklığı değişmese de %15-32 oranında artış yaşanabilmekte, genel popülasyona göre antepartum ve postpartum hemoraji, preeklamsi gibi riskler artmış olmakla birlikte nöbet kontrolünün sağlanması ile gebeliklerin sağlıklı sonlanması beklenmektedir. Gebelik sırasında beklenen nöbet sıklığının tahminindeki en önemli belirteç gebelik öncesi bir yıldaki nöbet sıklığı olarak kabul edilmektedir. Retrospektif olarak yürüttüğümüz çalışmamızda gebe epileptiklerin gebelik öncesi ve doğum sonrası bir yıldaki nöbet sıklıklarını, gebelikteki nöbet sıklıkları ile karşılaştırıp, frekans değişikliğine yol açacak olası faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, Epilepsi Dal Polikliniğimizde Ocak 2014 - Haziran 2018 dönemleri arasında takip edilen 47 hastanın 52 gebeliğinin verileri rektrospektif olarak değerlendirilmiş olup, iki gebelik spontan abortus, bir gebelik medikal olarak sonuçlandığı için 46 hastanın 49 gebeliği analiz edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri belirlenmiş, gebelik öncesi bir yıl, gebelik ve doğum sonrası bir yıldaki aylık nöbet frekansları hesaplanmıştır. Hastaların nöbet frekansında dönemlere göre artış, azalma olup olmadığı değerlendirilmiştir. Epilepsi alt tipi, etiyoloji, lokalize edici lezyonun olup olmaması, ilaç uyumu, ilaç düzeyinin etkin olup olmaması, postpartum dönemdeki uykusuzluk ve ilaç uyumu olası nöbet tetikleyici etkenler olarak kabul edilmiş ve nöbet frekansındaki artışa katkıda bulunup bulunmadıkları araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen gebelerin %34,7'sinde anne yaşı 18-24, %53,1'inde 24-34 yaş aralığında, %12,2'sinde ise 35 yaş ve üzerindeydi. Nöbet tipine göre gebelikler gruplandırıldığında %57,1 JTK, %2,0 absans, %8,2 farkındalığın korunduğu fokal, %32,7 ise farkındalığın korunmadığı fokal nöbet geçiriyordu. Çalışmamızda üç gebelik abortus ile sonuçlandğı için 49 gebelik analiz edilmiş, gebelik öncesi bir yıldaki nöbet frekansı ile gebelikteki nöbet frekansı kıyaslandığında %54,17 nöbet sıklığı değişmemiş, %39,58 azalmış, %6,25 artmıştır. Ortalama nöbet frekansının gebelik öncesi bir yıl, birinci, ikinci, üçüncü trimesterler ve doğum sonrası bir yılın üç aylık takip dönemlerine bölünerek karşılaştırılması sonucunda ise, gebelik boyunca ortalama nöbet frekansında gebelik öncesine göre belirgin düşüş olurken, doğum sonrası birinci ve üçüncü üç aylık dönemlerde nöbet frekansı gebeliktekine göre belirgin düzeyde artmıştır. Çoğu çalışmada fokal epilepsi gebelikte nöbet kontrolünün kötüleşmesi için risk faktörü iken çalışmamızda fokal epilepsisi olan gebelerde nöbet sıklığında artış saptanmamıştır. Tartışma: Epileptik hastalarda gebelikte komplikasyon gelişme riski normal popülasyona göre daha yüksek olmak ile birlikte nöbet kontrolünün sağlanması riskin azalmasına katkıda bulunmaktadır. Gebelik öncesi bir yıldaki nöbet frekansı gebelikteki nöbet frekansını tahmin etmekte önemli bir veridir. Çeşitli etkenler nöbet kontrolünün sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre gebelik öncesi dönem ile kıyaslandığında, gebelikte ve postpartum dönemde nöbet sıklığı azalmıştır. Gebelikte aylık poliklinik kontrolleri nöbet kontrolünün sağlanmasına katkıda bulunmuştur. Gebelik öncesi nöbet kontrolü iyi olan hastaların gebelikte nöbet frekansında değişim olmamıştır. Mevcut verileri desteklemek için daha fazla hastanın yer alacağı, prospektif çalışmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Most of the epileptic women do not experience any changes in seizure frequency during pregnancy, while another %15-32 may experience an escalation. Although the risks such as antepartum and postpartum hemorrhage and preeclampsia are increased in pregnant epileptic patients, most pregnancies terminate healthily when seizure control is provided. The most important factor in predicting the seizure frequency during pregnancy, is the seizure frequency of one year prior to pregnancy. In our study, we aimed to compare seizure frequencies of epileptic women before pregnancy and after childbirth with the seizure frequency during pregnancy and to evaluate the possible factors that could contribute to any changes. Methods:The data of 52 pregnancies of 47 patients, followed-up between January 2014 -June 2018 in our outpatient Epilepsy Clinic in the Department of Neurology, in Ankara Numune Training and Research Hospital, were evaluated retrospectively. Two pregnancies resulted in spontaneous abortus, while another one has been terminated medically, thus their data were not included for further analysis. Along with demographic characteristics, seizure frequencies were analysed in three periods respectively, one year prior to pregnancy, during pregnancy and one year after childbirth. Epilepsy subtype, etiology, localizing lesions, drug compliance, drug plasma levels and postpartum insomnia were considered as possible factors contributing to seizure frequency changes. Results:Out of 49 pregnancies 34,7% of the pregnant women were between the ages of 18-24, 53,1% between 24-34, and 12,2% of the pregnant women were 35 years of age or older. When the pregnancies were grouped according to the seizure type, 57,1% generalized tonic-clonic seizures (GTCS), 2,0% absences, 8,2% focal seizures with impared awareness and 32,7% of them had focal seizures without impared awareness. In our study, the seizure frequency during pregnancy was compared with both one year prior to pregnancy and one year after childbirth. Although seizure frequency decreased both in pregnancy and postpartum period when compared with one year prior to pregnancy, no statistically significant difference was found. Many studies state that focal epilepsy is a risk factor for the worsening of seizure control during pregnancy, but in our study the seizure frequency of pregnant women with focal epilepsy were either unchanged or decreased. Discussion:The risk of developing complications in epileptic pregnancies is higher than that of normal population, and seizure control contributes to risk reduction. Seizure frequency of one year prior to pregnancy is an important data in predicting the frequency of seizures during pregnancy, although various factors contribute to seizure control. Conclusion:In our study, the seizure frequency during pregnancy and postpartum one year decreased when compared to one year prior to pregnancy. This difference may be attributed to monthly follow-ups. To support existing data, prospective studies enrolling more patients must be executed.