Short track ve curling branşındaki sporcuların el tercihi, reaksiyon zamanı ve bazı kuvvet parametrelerinin incelenmesi
An examination of hand preferences,reaction times and some strenght parameters of athlets in short track and curling branches
  1. Tez No: 420211
  2. Yazar: YUNUS SADIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Curling, El tercihi, Short track ve Reaksiyon zamanı, Curling, Hand choice, Short track and Reaction time
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Short Track ve Curling Branşındaki Sporcuların El Tercihi, Reaksiyon Zamanı ve Bazı Kuvvet Parametrelerinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, short track ve curling branşındaki bayan ve erkek milli sporcuların el tercihi, reaksiyon zamanı ve bazı kuvvet parametrelerinin ölçümler sonucunda belirlenerek, elde edilecek bulgularla her iki cinsiyet arasındaki farkın ne olduğu ve ülkemizde bu branşlarda sınırlı sayıdaki bilimsel çalışmalara bir katkı sağlamaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza short track ve curling milli takımında yer alan yaş ortalamaları 16.70 olan 10 bayan ve yaş ortalamaları 16.64 olan 14 erkek toplamda 24 milli takım sporcusu katılmıştır. Araştırma kapsamında sporcuların el tercihini belirlemede Oldfield Edinburgh ellilik anketi uygulanmış, reaksiyon zamanını ölçmek için ise Davis ve Frank'ın basit reaksiyon testi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik ve 0,05 önem düzeyinde bağımsız örneklem t- testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan sporculardan elde edilen bulgulara göre, cinsiyetler arası karşılaştırmada boy, bacak kuvveti, sağ el pençe ve sol el pençe kuvvetleri arasında 0,05 önem düzeyinde erkekler lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Erkek sporcuların branşları ile ölçülen parametrelerde değişkenlerin değer ortalamaları arasında 0,05 önem düzeyine göre anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Branşlar arası değişkenlerde ise short track erkek sporcularının bacak kuvveti değerleri, curling erkek sporcuları değerlerinden daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak erkek sporcuların boy, bacak kuvveti, sağ el pençe ve sol el pençe kuvveti ortalamalarının bayan sporculardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Reaksiyon zamanı ve el tercihi değişkenlerinin değerleri ortalamaları arasında her iki grup arasında herhangi bir anlamlı bir farklılık elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Examination Of Hand Preferences, Reaction Times And Some Strenght Parameters Of Athlets İn Short Track And Curling Branches Aim: The aim of this study is define hand choice, reaction time and measurement of some parameters of male and female national athletes competing in short track and curling branches. With collected findings it is aimed to define the differences between the genders and make a contribution to very limited scientific studies about these branches in our country. Material and Method: Total 24 of ten female national athletes with average age of 16.70 and sixteen male national athletes with average age of 16, 64 competing in short track and curling branches participated to this study. Within the study, Oldfield Edinburg handedness inventory is used for defining athletes' hand choice and simple reaction test of Davis and Frank is used for measuring reaction time. For the consideration of gained data descriptive statistics is used and independent samples t test is used on 0,05 importance level. Findings: According to findings collected from the participants, there is a significant difference in genders in terms of height, leg power, right hand and left hand grip power on 0.05 importance level on behalf of male athletes. There is not a significant difference between male athletes' branches and average values of measured parameters according to 0.05 importance level. According to variances between branches, values of leg power of male athletes in curling branch are higher than male athletes in other branches. Result: As a result, it is found out that average of height, leg power, right hand and left hand grip power of male athletes are higher than female athletes. However, there is not a significant difference between two groups in terms of average values of reaction time and hand choice variances.