Üniversite öğrencilerinin problem çözme becerileri ile psikolojik dayanıklılıkları arasındaki ilişki
The relationship between problem-solving skills and resilience of university students
  1. Tez No: 420212
  2. Yazar: MUSTAFA DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE OKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Öğrenci, Psikolojik dayanıklılık, Problem Çözme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Üniversite Öğrencilerinin Problem Çözme Becerileri İle Psikolojik Dayanıklılıkları Arasındaki İlişki Amaç: Çalışma üniversite öğrencilerinin problem çözme becerileri ile psikolojik dayanıklılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Muş il merkezinde bulunan Muş Alparslan Üniversitesi'nde Mart -Şubat 2015 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evreninin Muş Alparslan Üniversitesi'nde tüm lisans bölümlerinin 1. ve 4. sınıfı olmak üzere 397 öğrenci oluşturmuştur.Veri toplamada“Öğrencilerin sosyo- demografik özelliklerine ait sorular ”,“Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”ve“Problem Çözme Envanteri”kullanılmıştır. Araştırma için etik kurul onayı ve kurum izni alındıktan sonra sınıf ortamında öğrencilere açıklamalar yapılarak gönüllülük esasına göre veriler toplanmıştır. Verilerin değerlendirmesinde frekans ve yüzdelik hesaplama, verilerin dağılımı, bağımsız gruplarda t testi, spearman koreleasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve tek yönlü varyans analizi testi kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin psikolojik dayanıklılık puan ortalamalarının 98.52±17.78 olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin problem çözme becerileri puan ortalamaları 102.72±21.85 olarak bulunmuştur. Araştırma verilerinin değerlendirilmesi sonucunda; öğrencilerin cinsiyetleri, ailelerin maddi durumları, anne ve baba eğitim durumları ve uzun süre yaşadıkları bölgeler ile psikolojik dayanıklılık puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır(p>0.05). Ayrıca öğrencilerin cinsiyetleri, yaşları, anne eğitim durumları ile problem çözme becerisi puan ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir(p>0.05). Problem çözme becerileri puan ortalaması azaldıkça psikolojik dayanıklılık puan ortalamasının arttığı tespit edilmiştir. Problem çözme ile psikolojik dayanıklılık arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur(p=0.000). Sonuç: Öğrencilerin psikolojik dayanıklılıkların orta düzeyde olduğu, cinsiyetin, ekonomik durumun, ebeveyn eğitim durumunun dayanıklılığı etkilemediği, problem çözme becerilerinin psikolojik dayanıklılığı etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relationship between Problem – Solving Skills and Resilience of the Undergraduate Students Aim: This study was conducted in orer to eximine the relationship between Problem – Solving skills and Resilience of the Undergraduates. Materials and Methods: The study was conducted respectively at Muş Alparslan University in Muş between March 2015 and February 2015. The study of the whole population were comprised on freshmen and senior undergraduates of Muş Alparslan University and also including 397 ones. It was used for data collection“ Questions of socio-demographic characteristics of students”“Resilience Scale for Adults”“ Problem Solving Inventory”. For collecting, the data was compiled voluntary by making comments to the undergraduates with ethical approval after receiving consent of the institutions in the classroom. To assess the data the frequency and percentage calculations, the distribution of data, independentSamples t-test, Spearman Correlated analysis, multiple regression analysis and one way ANOVA test were used. Results: Resilience Scale for Adults students' average score was found as 98.52 ± 17.78. PSI score of the students were found as 102.72 ± 21.85.