Bir kamu hastanesinde çalışan hemşirelerin hemşirelik sürecine ilişkin bilgi düzeyleri ve hemşirelik sürecini kullanmalarını etkileyen faktörler
Knowledge of nurses working in a public hospital regarding the nursing process and the factors affecting the use of nursing process
  1. Tez No: 420213
  2. Yazar: FERİDE KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAĞFİRET KAŞIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bir Kamu Hastanesi, Hemşire, Hemşirelik süreci, Nurse, Nursing Process, Public Hospitals
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bir kamu hastanesinde çalışan hemşirelerin hemşirelik sürecine ilişkin bilgi düzeylerinin ve hemşirelik sürecini kullanmalarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı desende gerçekleştirilmiştir. Materyal Metot: Tanımlayıcı desende 15/05/2013- 25/01/2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın verileri 16-27 Haziran 2014 tarihleri arasında bir kamu hastanesinde çalışan hemşirelerden elde edilmiştir. Araştırmanın evrenini oluşturan bu hastanedeki 95 hemşire, aynı zamanda araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın verileri yüz yüze görüşme yöntemi ile“Bir kamu hastanesinde çalışan hemşirelerin hemşirelik sürecine ilişkin bilgi düzeylerine ve hemşirelik sürecini kullanmalarını etkileyen faktörlere yönelik görüşme formu”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve frekans testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yarıya yakın bölümünün (%46.7) 30-36 yaş arasında olduğu, %43.3'ünün 7-13 yıl arasında mesleki deneyime sahip olduğu büyük bir kısmının (%94.4) lisans mezunu olduğu ve çoğunlukla beyin cerrahi (%11.1) ve kardiyoloji (%11.1) kliniğinde çalıştığı ve tamamına yakınının (%88.9) hemşirelik sürecini kullandığı ve yarıdan fazlasının (%53.8) hemşirelik sürecini kullanırken sorun yaşadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin hemşirelik sürecinin değerlendirme aşamasına yönelik sorulara yarıdan fazlasının (%59.4), tanılama aşamasına yönelik sorulara ise yarıya yakın bölümünün (%45.5) doğru cevap verdiği belirlenmiştir. Hemşirelerin hemşirelik sürecini kullanmalarını etkileyen faktörler arasında iş yükünün (%60.0) ve yeterli donanıma sahip olmamanın (%48.9) ilk sıralarda yer aldığı görülmüştür. Sonuç: Hemşirelerin, hemşirelik sürecine ilişkin bilgilerinin orta düzeyde olduğu ve iş yükünün, hemşirelik sürecine yönelik eğitim eksikliğinin hemşirelik sürecinin kullanımını negatif yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Knowledge of Nurses Working in a Public Hospital Regarding the Nursing Process and the Factors Affecting the Use of Nursing Process Aim: This descriptive study aims to determine the knowledge of nurses working in a public hospital regarding the nursing process and the factors affecting the use of nursing process. Material-Method: The data of this descriptive study, conducted between May 15, 2013 and January 25, 2016, were obtained from the nurses working in a public hospital between June 16 and 27, 2014. The sample of the study was the same as the study population, and consisted of 95 nurses in this hospital. The research data were collected through face-to-face interview method using the“Interview Form on the Knowledge of Nurses Working in a Public Hospital Regarding the Nursing Process and the Factors Affecting the Use of Nursing Process”. In the evaluation of the data, the percentages and frequency test was used. Results: It was found that, almost half (46.7%) of the nurses surveyed was in the 30-36 age group, 43.3% had a 7-13 years of professional experience, the majority (94.4%) was graduated with a Bachelor degree, working mostly in neurosurgery (11.1%) and cardiology (11.1%) clinics, almost all (88.9%) was using the nursing process, and more than half (53.8%) had problems when using the nursing process. It was also found that more than half (59.4%) of the nurses responded to the questions regarding the evaluation of the nursing process correctly, and almost half (45.5%) of them correctly answered the questions on the diagnostic phase. The workload (60.0%) and insufficient equipment (48.9%) were found to be the major factors affecting nurses' inability to use the nursing process. Conclusion: It was determined that nurses' knowledge of nursing process was moderate, and the nursing process was found to be affected by the workload and lack of training on nursing process negatively.