Hemşirelerin fiziksel muayene yöntemlerinin kullanımına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Determination of remarks of nurses related to usage of physical examination methods
  1. Tez No: 520592
  2. Yazar: AYŞEGÜL KORKMAZ DOĞDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE KOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel muayene yöntemleri, fiziksel muayene yöntemlerinin yararları, hemşirelik eğitimi, Physical examination methods, benefits of physical examination methods, nursing education
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Araştırma Antalya ili kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin fiziksel muayene yöntemlerinin kullanımı ile ilgili görüşlerin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak yapıldı. Yöntem: Araştırma hastanelerin erişkin klinik ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan 606 hemşire ile 17 Temmuz 2017 ve 28 Şubat 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Veriler“Hemşirelerin Fiziksel Muayene Yöntemlerinin Kullanımına İlişkin Görüşleri Anket Formu”ile toplandı. Verilerin analizi SPSS paket programında yapıldı; bulgular sayı ve yüzde ile gösterildi, değişkenlerin fiziksel muayene yöntemleri kullanımına ilişkin görüşlerinin yer aldığı maddelerle karşılaştırılmasında ki kare testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %64.69'u lisans mezunu ve %51.30'u hemşirelik mesleğinden memnundur. Hemşirelerin %38.1'i Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde, %39.20'si cerrahi bölümlerde çalışmaktadır. Fiziksel muayene yöntemleri ile ilgili hemşirelik eğitimi sürecinde ders alan hemşirelerin oranı %82.51, hizmet içi eğitim alanların oranı %28.71'dir. Hemşirelerin çoğunlukla kullandığı fiziksel muayene yöntemleri palpasyon (%36.50) ve inspeksiyondur (%26.90). Hemşirelerin %88.10'u“Fiziksel muayene yöntemleri hastanın klinik durumuna yönelik bilgi sağlamada önemli bir araçtır”ifadesine katılmaktadır. Hemşirelerin çalıştığı kurum ve bölüm, mesleki memnuniyet durumu, fiziksel muayene yöntemleri ile ilgili hemşirelik eğitimi sırasında ve hizmet içi eğitim alma durumu ile fiziksel muayene yöntemleri kullanımına ilişkin görüşler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç: Hemşireler, palpasyon ve inspeksiyon yöntemini çoğunlukla kullanmakta, fiziksel muayene yöntemleri kullanımın hasta açısından yararlarının olduğunu bilmektedir. Lisans mezunu hemşireler ile mesleki memnuniyet durumu yüksek olan hemşireler fiziksel muayene yöntemleri kullanımını kendi rolleri kapsamında değerlendirmektedir. Yoğun bakımlarda ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde çalışmakta olan hemşireler fiziksel muayene yöntemleri kullanımı konusunda desteklenebilecek bir gruptur.
Özet (Çeviri)
Aim: Research was done with the aim of determining remarks of nurses working in public hospitals in Antalya province about using physical examination as descriptive. Method: Research was done with 606 nurses working in adult clinic and intensive care units in between 17th of July 2017 and 28th of February 2018. Data was gathered with questionnaire form of“Remarks of Nurses Related to Usage of Physical Examination Methods”. Data was analysed on SPSS packaged software; findings were listed with number and percentage, chi-square test on which compares remarks of mutants related to usage physical examination methods. Findings: 64.69% of nurses taking part in research have bachelor's degree and 51.30% of them are pleased with nursing profession. 38.1% of nurses who work in Akdeniz University Hospital, 39.20% of them work in surgery departments. Rate of nurses being educated in the process of nursing training about physical examination methods is 82.51%, rate of those who are in service training is 28.71%. Physical examination methods mostly used by nurses are palpation (36.50%) and inspection (26.90%). 88.10% of the nurses agree with the statement“Physical examination methods are an important tool for providing information for the clinical situation of the patient”. There is a statically significant correlation between institutions and departments where nurses work, the occupational satisfaction status, physical examination methods during nursing education, in- service training and opinions on the use of physical examination methods. Conclusion: Nurses often use palpation and inspection methods and know that the use of the physical examination method is beneficial for the patient. Nurses having bachelor degrees and high professional satisfaction status, evaluate the use of physical examination methods from aspect of their own roles. Nurses those working in intensive care units and at the Akdeniz University Hospital, are a group to be supported on the use of physical examination methods.