Fertil ve infertil kadınların cinsel fonksiyon bozukluğunun tanımlanması ve karşılaştırılması
Identification and comparison of sexual dysfunctions of fertile and infertile women
  1. Tez No: 420214
  2. Yazar: ZEYNEP ALİHOCAGİL EMEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP EJDER APAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, Fertil, İnfertil, Kadın, Kadın Cinsel Fonksiyon Bozukluğu, Female Sexual Dysfunction, Fertile, Infertile, Midwife, Women
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı fertil ve infertil kadınların cinsel fonksiyon bozukluğunu tanımlamak ve karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Araştırma Şubat 2014- Şubat 2016 tarihleri arasında tanımlayıcı ve karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Erzurum il merkezinde bulunan Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi infertilite ve jinekoloji polikliniklerine başvuran fertil ve infertil kadınlar oluşturmuştur. Araştırmaya 142 fertil kadın ve 137 infertil kadın dahil edilmiştir. Araştırmanın verilerinin toplanmasında anket formu ve Kadın Cinsel Fonksiyon Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada fertil kadınların KCFÖ toplam puan ortalamasının 17.86±6.41 olduğu, infertil kadınların ise 17.49±7.20 olduğu belirlenmiştir. Fertil ve infertil kadınların KCFÖ alt boyut ve toplam puan ortalaması arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır. KCFÖ'nün kesme noktasına göre değerlendirildiğinde; alt boyutlardan Doyum alt boyutu hariç diğer bütün alt boyutları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Fertil olan kadınların %76.8, infertil kadınların %78.8'inde cinsel fonksiyon bozukluğu olduğu ve gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur( p>0.05). Sonuç: Fertil ve infertil kadınların KCFÖ'den aldıkları puanlar sonucunda her iki grupta da cinsel fonksiyon bozukluğu olduğu ve istatistiksel olarak aralarında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to define and compare sexual dysfunctions of fertile and infertile women. Material and Method: This descriptive and comparative study was conducted between February 2014 and February 2016. The population of the study consisted of infertile and fertile women applying to infertility and gynecology outpatient clinics of Atatürk University Research Hospital located in city center of Erzurum were constituted the population of study. 137 infertile women and 142 fertile women were included in the study. Questionnaire and Female Sexual Function Index (FSFI) were used to collect the data of the study. Results: It was determined that while FSFI total mean score of FSFI of the fertile women was 17.86±6.41, FSFI total mean score of FSFI of the infertile women was 17.49±7.20. The difference between FSFI sub-scale and total mean score of infertile and fertile women was not statistically significant. When it was evaluated in terms of cut-off point of FSFI, it was found that except for subscale of Satisfaction among its subscales, difference between of all other subscales was not statistically significant (p>0.05). It was found that 76.8% of the fertile women and 78.8% of the infertile women had sexual dysfunctions and the difference between the groups was not statistically significant (p>0.05). Conclusion: As a result of FSFI scores of the fertile and infertile women, it was concluded that both groups had sexual dysfunctions and there was no statistically significant difference between them.