Meme kanserli kadınlarda cinsel yaşam kalitelerinin ve evlilik yaşam doyumlarının incelenmesi
Analysis of the sexual life quality and marital satisfaction in women with breas cancer
  1. Tez No: 420219
  2. Yazar: ESRA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SİBEL KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, evlilik doyumu, hemşirelik, meme kanseri, Breast cancer, marital satisfaction, nursing, sexuality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışma, meme kanserli evli kadınların evlilik yaşam doyumlarını ve cinsel yaşam kalitelerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesine, Samsun Gazi Devlet Hastanesine başvuran, onsekiz yaşından büyük evli ve meme kanserli kadınlar; oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında; kişisel bilgi formu, Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği, Evlilik Yaşam Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik oranlar, tek yönlü varyans analizi (Oneway Anova), t testi, pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Veriler sonucunda evlilik yaşam doyum ölçeğinin puan ortalaması 15.39±5.36, cinsel yaşam kalitesinin puan ortalaması 53.06±16.65 olarak bulunmuştur. Evlilik yaşam doyum düzeyinde, hastanın eğitim düzeyinin (p≤0.040), eşinin eğitim düzeyinin (p≤0.00), evlilik şeklinin (p≤0.00) etkili olduğu bulunmuştur. Anlaşarak evlenenlerin puan ortalaması 17.45±5.08, görücü usulü evlenenlerin puan ortalaması 12.64±4.51 olarak bulunmuştur. Anlaşarak evlenenlerin evlilik yaşam doyumlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Evlilik yaşam doyumu ve cinsel yaşam kalitesi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p≤0.00). Sonuç: Meme kanserli hastalarda, demografik özelliklerin cinsel yaşam kalitesi etkilemediği, demografik özelliklerinden eş eğitimi ile evlenme şeklinin evlilik doyumunu arttırdığı belirlenmiştir (p≤0.00). Evlilik yaşam doyumunda cinsel yaşam kalitesinin etkili olduğu söylenebilir. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşireler bütüncül bakış açısıyla, meme kanseri tanısı alan hastaları evlilik ve cinsellik konusunda bilgilendirilmeli ve eşleriyle birlikte psikososyal destek vermelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The present study was conducted to analyse the marital satisfaction and sexual life quality of married women with breast cancer. Material and Method: The population of the research consists of married women above 18 years of age with breast cancer who were admitted to Samsun Training and Research Hospital and Samsun Gazi State Hospital. Data was collected using a personal information form, the Sexual Life Quality Questionnaire (SLQQ), and the Marital Satisfaction Scale. Percentages, one-way analysis of variance (one-way ANOVA), t-test, and Pearson's correlation analysis were used for the purpose of data analysis. Results: Based on the data analysis, the average score of the marital satisfaction scale was found to be 15.39±5.36, and the average score of the quality of sexual life was 53.06±16.65 . It was found that education level of patient (p≤0.040), education level of spouse (p≤0.00), and type of marriage (p≤0.00) had an effect on the level of marital satisfaction. The average score of those who had a companionate marriage was found to be 17.45±5.08, whereas the average score of those who had an arranged marriage was 12.64±4.51. It was also found that those who had a companionate marriage had higher level of marital satisfaction. A positive significant relationship was found between the marital satisfaction and sexual life quality (p≤0.00). Conclusion: It was concluded that the demographics did not affect the quality of sexual life in patients with breast cancer. It was also found that education level of spouse and type of marriage, which are among demographics, increased marital satisfaction (p≤0.00). It seems likely that sexual life quality has an influence in marital satisfaction. Based on these results, nurses should inform women diagnosed with breast cancer about marriage and sexuality with a holistic approach, and women should be provided with psychosocial support together with their spouse.