Improvement of Birth Registration System in Iraq with the Use of Electronic Government Services
Irak Doğum Kayıt Sisteminin elektronik devlet hizmetleriyle iyileştirilmesi
- Tez No: 420622
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZGÜR TOLGA PUSATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: E-devlet, Doğum Kayıt, Sayısal Uçurum, Irak, E-government, Birth Registration, Digital Divide, Iraq
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle, e-devlet yeni bir olgu olarak görülmektedir. Son yıllarda, vatandaşların ve diğer ilgililerin katılımını arttırabilmek, bu sayede, verimliliği, fayda-maliyette iyileştirmeyi, güveni, saydamlığı ve kamu hizmetlerine erişimi arttırabilmek için e-devlet yönünde devletler tarafından net adımlar atılmaktadır. E-devleti hayata geçirmek, teknik, sosyal, yasal ve idari birçok zorluk içermektedir. Sayısal uçurum, diğer sosyal ve kültürel konulara ek olarak, vatandaşların bu yeniliği kabul veya reddine etki eden önemli bir etkendir. Bu araştırmanın içeriğine, Irak'taki doğum kayıt sisteminin ayrıntılı incelenmesi, nasıl çalıştığı ve kağıt üzerinde yapılan işlemlerin elektronik ortama taşınmasının nasıl yapılabileceği alınmıştır. Araştıma yöntemi olarak, literatürdeki benzer ülke örnekleri incelenmiş ve bu devletlerin İnternet safyalarından güncel bilgiler alınmıştır. Kayıt işlemlerinde rol alan kişilerin ve olayların özetle incelenmesiyle arabirimler tasarlanmıştır. Bulgular, e-devlet hizmetlerinin kullanılmasındaki faydaları, para, zaman ve gayret maliyetin düşürülmesi şeklinde göstermiştir. Bir diğer bulgu da e-devlet uygulamalarına geçişte önemli engeller olduğunu göstermiştir. Bununla beraber, elektronik uygulamaların başlatılmasının olası olduğu sonucuna varılabilir. Sistem analizi ve tasarımı, yasal konular ve proje yönetimi bu araştırmada hariç tutulmuştur. Sonuç olarak, araştırma sorusu olan“Irak devleti, e-devlet programlarına daha önce başlamış devletlerin başarılı deneyimlerini alarak doğum kayıt hizmetini geliştirebilir mi?”tezde hedef alınmış ve bunun yapılmasıyla hizmetlerde sayısala dönüşümün gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
E-government is considered to be a new phenomenon in the revolution of information and communication technology. In recent years, clear steps have been taken by many governments around the world towards the adoption of e-government in order to enhance the engagement of citizens and other parties with the government, thereby leading to efficiency, cost-effectiveness, trust, transparency and access to government public services. E-government adoption is surrounded by major challenges, including technical, social, legislative and administrative barriers. The digital divide, in addition to other social and cultural issues, are considered to be important factors that impact on citizens' willingness to accept or resist this new innovation. The scope of this research is to investigate in detail the birth registration system in Iraq, how it works and how the paper-based registration system can be transformed into an electronic system. As the research methodology, examples reported to the literature from similar countries are studied in addition to recent information published on those governments' websites. As a practical application, a quick design of interfaces has been carried out based on the roles of actors, places and actions related to the registration system. The findings show the benefits of using e-government services to reduce the cost, time and effort required to obtain those services. Moreover, the findings state the considerable barriers related to the adoption of e-government applications. Finally, they indicate the possibility of starting to apply electronic applications with preliminary work. Information resources, system analysis and design, legal issues and project management are the limitations of this research. Finally, the research question,“Can the government of Iraq take the advantages and successful experiments of precedent countries in adopting e-government initiatives to improve birth registration service?”is addressed and it is concluded that Iraq needs to study precedent examples from around the world and thus start transforming services from paper-based model to electronic model.