Sağlık çalışanlarında abdominal obezite sıklığıve farkındalığı - 2 çalışması
Awareness and frequency of abdominal obesity in healthcare workers
  1. Tez No: 420749
  2. Yazar: MELİKE ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UZUNLULU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Abdominal obezite, metabolik sendrom, sağlık çalışanları, farkındalık
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: SSK İstanbul Göztepe Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Altı yıl önce yürütülen bir çalışmada sağlık çalışanlarında abdominal obezite sıklığının erkeklerde genel populasyonla benzer, kadınlarda ise daha düşük bulunduğu, öte yandan sağlık çalışanlarının çok azının bir klinik antite olarak abdominal obezite ve metabolik sendrom (MetS) tanımlamalarının farkında olduğu bildirilmişti. Bu çalışmanın amacı geçen 5 yıllık zaman dilimi içinde aynı hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarındaki abdominal obezite ve MetS sıklığı ve farkındalığında bir değişme olup olmadığını araştırmaktı. Materyal ve Metod: Çalışmaya toplam 731 sağlık çalışanı (262 doktor, 199 hemşire, 270 yardımcı sağlık personeli, ortalama yaş: 32.17±8.0 yıl) alındı. Demografik, antropometrik ve biyokimyasal veriler kaydedildi ve yaşam tarzı özellikleri sorgulandı. Abdominal obezite ve MetS için Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tanımlamaları kullanıldı. Olguların abdominal obezite farkındalığını belirlemek için IDF'in abdominal obezite için önerdiği bel çevresi sınır değerlerinin bilinip bilinmediği değerlendirildi. MetS farkındalığını belirlemek için ise bir klinik antite olarak MetS'u duyup duymadığı ve şayet duydu ise IDF'in MetS tanısı için önerdiği kriterlerden kaçını bildiği göz önüne alındı. Bulgular: Abdominal obezite sıklığı %32.5 (kadınlarda %36.6, erkeklerde %29.7, p=0.050) ve abdominal obezite farkındalığı %16.7 (doktorlarda %18.7, hemşirelerde %9.6, YSP'nde %3.8, p=0.001) idi. Bir klinik antite olarak MetS farkındalığı %31.3 (doktorlarda %78.6, hemşirelerde %11.1, YSP'nde %0.4, p=0.001) idi. IDF kriterlerine göre MetS için tam değerlendirmenin yapıldığı 556 olgu arasında MetS sıklığı %6.1 (kadınlarda %3.7, erkeklerde %10, p=0.015) idi. Sonuç: Abdominal obezite sıklığının erkeklerde azalma gösterirken kadınlar da artış gösterdiği, özellikle kadın yardımcı sağlık personeli grubunda en fazla olduğu görüldü. Sağlık çalışanlarının hala çok azının bir klinik sendrom olarak MetS'un ve abdominal obezite tanımlamalarının farkında olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: In a study that has been done six years ago, abdominal obesity frequency in male healthcare workers was found to be similar to general population whereas lower in female healthcare workers. However it's reported that too few of healthcare workers were aware of abdominal obesity and metabolic syndrome(MetS) as a clinical entity. The aim of this study was to evaluate if any difference in abdominal obesity and MetS frequency in healthcare staff working in the same hospitals was occured in the past 5 years. Materials and Methods: 731 healthcare workers(physicians: 262, nurses: 199, other healthcare staff(OHS): 270, mean age: 32.17±8.0 ) were enrolled in the study. Demographic, anthropometric, biochemical data and lifestyle properties were recorded. International Diabetes Federation(IDF) criteria was used for abdominal obesity and MetS assessment. In order to determine abdominal obesity awareness, it's evaluated if waist circumferences according to IDF criteria were known. To determine MetS awareness, it's questioned if they heard about MetS, and if the answer was yes, then how many of the criteria known was recorded. Results: The frequency of abdominal obesity and awareness of abdominal obesity was 32.5%(women: 36.6%, men: 29.7%, p=0.050) and 16.7%( physicians: 18.7%, nurses: 9.6%, other healthcare staff: 3.8%, p=0.001)respectively. The awareness of MetS as a clinical entity was 31.3%(physicians: 78.6%, nurses: 11.1%,other healthcare staff: 0.4%, p=0.001). The frequency of MetS according to IDF criteria among 556 cases was 6.1%(women: 3.7%, men: 10%, p=0.015). Conclusion: The frequency of abdominal obesity was found to be decreasing in men whereas increasing in women. Especially in women other healthcare staff, it was the highest. Consequently, still too few of healthcare workers were found to be aware of MetS and abdominal obesity.