Geri Dön

Merkezi sistem ortak sınavlarının farklı değişkenler açısından irdelenmesi

The evaluation of central system common exams in terms of different variables

  1. Tez No: 421437
  2. Yazar: ÇİMEN ÇAYLI ABACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP ÇAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144

Özet

Bu çalışmanın amacı, 8. sınıf öğrencilerinin 2013-2014 eğitim öğretim yılında ilk kez uygulamaya konulan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) kapsamında olan Merkezi Sistem Ortak Sınavları (MSOS) alt test puanları ile dönem sonu başarı puanları ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir. Araştırma Kahramanmaraş ili Göksun ilçesinde bulunan 16 ortaokuldan 2013-2014 eğitim-öğretim yılında mezun olan ve MSOS' a her iki dönemde de katılmış olan 574 8.sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan MSOS alt test puanları, 8.sınıf dönem not fişleri ve 8.sınıf öğrenci tanıma formları araştırmacı tarafından gerekli izin alınarak 16 okuldan toplanmıştır. Alt test puanları ülke genelinde yapılan MSOS uygulaması ile elde edilmiştir. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışma verilerinin çözümlenmesinde betimsel istatistikler ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkeni ne derecede yordadığının tespit edilmesi için Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Düzeyler arasındaki anlamlı farklılıkları bulmak için ise Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlarda MSOS-2 puanları Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerine ait yıl sonu başarı puanının en iyi yordayıcısı olarak bulunmuştur. Türkçe ve Matematik derslerine ait yıl sonu başarı puanının en iyi yordayıcısı ise MSOS-1 olarak belirlenmiştir. Demografik değişkenler anlamında sonuçlar incelendiğinde ise alt testlerin tamamında öğrencilerin başarı puanlarında aile gelir düzeyi değişkeninin düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Derslerin genelinde öğrencilerin alt testlere ait başarıları arasında kardeş sayısı değişkeni açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır.

Özet (Çeviri)

The purpose of this study is the examination of the relationship between the lower test scores of MSOS within the scope of the transition to secondary education from basic education (TEOG) which is implemented for the first time in 2013-2014 academic year and students' achivement points at the end of the term. The model of the research is relational scan model. The research was carried out with 574 students who graduated from sixteen schools in Göksun District of Kahramanmaraş Province in 2013-2014 Academic Year and attended to MSOS in both terms. MSOS subtest scores used in the research 8th grades period slips and the recognition forms of students were gathered from sixteen schools by the researchers with the necessary permission. Subtest scores were achieved with the application MSOS applied in both terms. Data gathered from Data Collection Tools were analyzed with the help of SPSS 20.0 (Statictical Package for Social Sciences) programme. Multiple Regresion Analysis was used in the analyzing of data research for the determination of how independent variables with descriptive statistics can predict the dependent variables. One way ANOVA was used for the significant difference between levels. In the results of research, It is found that the best predictor of achivement scores of lectures as Science and Technology, Education of Religious Culture and Ethics, Foreign Language, Turkish Republic Revolutionary History and Kemalism is MSOS-2. Also, the best predictor of achivements scores of Turkish and Maths lectures is identified as MSOS-1.When the results are examined in terms of demographic variables, it is found a meaningful difference between family's income level and student's success level in all subtests. However, it is understood that there is no meaningful relationship between student's success level in subtests and the number of siblings in family.

Benzer Tezler

  1. Edebiyat eğitimi bağlamında lise öğrencileri ile Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin estetik algıları (Eskişehir örneği)

    Aesthetic perceptions of high school students and Turkish language and literature teachers in the context of literary education (Eskişehir sample)

    SAMET GÖKÇELİ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TATCI

  2. Ortaokul 8. sınıf öğrencilerine uygulanan LGS ve TIMSS sınavlarındaki fizik ve kimya sorularının karşılaştırılması

    Comparison of physics and chemistry questions in LGS and TIMSS exams applied to 8th grade students of secondary school

    ELİF AKBABA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Eğitim ve ÖğretimKafkas Üniversitesi

    Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ZEYNEP YÜCE

  3. Thermo-elastic analysis and multi objective optimal design of functionally graded flywheel for energy storage systems

    Enerji depolama sistemleri için fonksiyonel derecelendirilmiş volan termoelastik analizi ve çok parametreli optimizasyonu

    ALPER UYAR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    Uçak Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İBRAHİM OZKOL

  4. Mimarlık eğitiminde uzamsal yetenek sorunsalı

    Spatial ability problematic in architectural education

    MESUT DURAL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    MimarlıkMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. RİFAT GÖKHAN KOÇYİĞİT

    PROF. DR. UFUK DOĞRUSÖZ

  5. Türk kamu yönetiminde insangücü planlamasında işe alma

    Başlık çevirisi yok

    COŞKUN ARDA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1987

    Kamu YönetimiGazi Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ZEHRA ALTINBAŞ