18-30 yaş bireylerde aile sağlığı ve uyumu ile video oyun bağımlılığı ilişkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the association between family health and cohesion and video game addiction in individuals aged 18-30
- Tez No: 950433
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ERDOĞMUŞ MERGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Aile sağlığı, Aile uyumu, Dijital bağımlılık, Genç yetişkinler, Video oyun bağımlılığı, Digital addiction, Family cohesion, Family health, Family medicine, Internet gaming disorder, Video game addiction, Young adults
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: 18–30 yaş aralığındaki bireylerde aile sağlığı ve aile uyumu düzeylerinin video oyun bağımlılığı ile ilişkisinin değerlendirildiği bu çalışmada, sosyodemografik özellikler ile aile sağlığı, aile uyumu ve video oyun oynama bağımlılığı ilişkisini araştırılması hedeflemiştir. Yöntem: Kesitsel desenle gerçekleştirilmiş olan çalışmanın örneklemi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalına bağlı aile sağlığı merkezi 046 ve 049 no'lu birimlere kayıtlı 404 gönüllü bireyden oluşmaktadır. Araştırmanın yapılacağı kurumlardan alınan izinler ve etik kurul onayının ardından veriler sosyodemografik bilgi formu , Aile Uyum Ölçeği – Kısa Form (AUÖ-KF), Sağlıklı Aile Ölçeği (SAÖ) ve İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Ölçeği (İOBÖ) aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26.0 ve PROCESS Macro 4.2 kullanılarak tanımlayıcı, karşılaştırmalı ve aracı değişken analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma, gerekli etik kurul izinleri alınarak ve Helsinki Bildirgesi ilkelerine uygun biçimde yürütülmüştür. Katılımcılardan çalışmaya katılmadan önce bilgilendirilmiş onam formu aracılığıyla yazılı onam alınmış; veriler gönüllülük esasına göre toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların genel olarak yüksek düzeyde aile uyumu ve sağlıklı aile algısına sahip olduğu, video oyun bağımlılığının ise düşük-orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Aile uyumu ve sağlıklı aile algısı ile dijital oyun bağımlılığı arasında anlamlı ve negatif ilişkiler saptanmıştır. Erkeklerin video oyun oynama bozukluğu puanı kadınlara göre daha yüksek ortaya çıkmıştır. Araştırmada cinsiyete göre aile uyumu ve sağlıklı aile puanları ortalamaları arasındaki farklılıkların anlamlı olmadığı ortaya çıkmıştır. Çekirdek ailede yetişen, geliri yüksek ve aile içi ilişkileri güçlü bireylerde aile sağlığı ve uyumu daha yüksek; oyun bağımlılığı ise daha düşük olduğu, ortalama puanlarının farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Regresyon analizleri, aile sağlığı ve uyumunun dijital bağımlılığı anlamlı şekilde yordadığını ve internet oyun oynama bozukluğunun bu ilişkide kısmi aracı rol oynadığını ortaya koymuştur. Sonuçlar: Aile işlevselliğinin dijital oyun bağımlılığı üzerindeki etkisinin ortaya konduğu bu çalışmada, aile uyumu ve sağlıklı aile algısının video oyun bağımlılığı riskini azalttığı; aile uyumunun doğrudan ve internet oyun oynama bozukluğu üzerinden dolaylı olarak sağlıklı aile algısını etkilediği gösterilmiştir. Elde edilen bulgular, dijital bağımlılıkla mücadelede aile temelli yaklaşımların önemini ortaya koymaktadır. Dijital oyun bağımlılığı ile mücadelede bireysel müdahalelerin yanı sıra, aile tabanlı psiko-eğitim ve danışmanlık uygulamalarının birinci basamak sağlık hizmetlerine entegre edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study, which evaluated the relationship between family health and family harmony levels and video game addiction in individuals aged 18–30, aimed to investigate the relationship between sociodemographic characteristics and family health, family harmony and video game addiction. Methods: This cross-sectional study was conducted with 404 voluntary participants registered at Family Health Center units no. 046 and 049, affiliated with the Department of Family Medicine at Izmir Katip Celebi University. Following institutional permissions and ethical approval, data were collected using a sociodemographic questionnaire, the Family Cohesion Scale – Short Form (FCS-SF), the Healthy Family Scale (HFS), and the Internet Gaming Disorder Scale (IGDS). Data were analyzed using SPSS 26.0 and PROCESS Macro 4.2, through descriptive statistics, comparative analyses, and mediation modeling. The study was conducted in accordance with the Declaration of Helsinki. Informed written consent was obtained from all participants prior to data collection, and participation was entirely voluntary. Results: Participants generally exhibited high levels of family cohesion and perceived family health, while video game addiction was found to be at a low-to-moderate level. Significant and negative correlations were observed between family cohesion, perceived family health, and digital gaming addiction. Men's video game disorder scores were found to be higher than those of women. No significant differences were found between genders in terms of family cohesion or healthy family perception. Participants from nuclear families, with higher income levels and stronger intra-family relationships, reported higher family health and cohesion scores, and lower gaming addiction scores. Regression analyses indicated that family health and cohesion significantly predicted digital addiction, and that internet gaming disorder played a partial mediating role in this relationship. Conclusion: In this study, which examined the impact of family functioning on digital game addiction, it was demonstrated that family cohesion and the perception of a healthy family reduce the risk of video game addiction. Furthermore, family cohesion was shown to influence the perception of a healthy family both directly and indirectly through internet gaming disorder. Moreover, family cohesion was found to influence healthy family perception both directly and indirectly via internet gaming disorder. These findings underscore the importance of family-based approaches in addressing digital addiction. In addition to individual interventions, integrating family-based psychoeducation and counseling practices into primary healthcare services is important in addressing digital game addiction.