II. Dünya Savaşı: Trakya'da Yeşilyurt gazetesinde Kırklareli, 1943
II. World War: Kırklareli in Thrace Yeşilyurt newspaper, 1943
- Tez No: 421483
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHİBE TÜRKAN DOĞRUÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: II. Dünya Savaşı, Trakyada Yeşilyurt Gazetesi, Kırklareli, Türkiye, II. World War, Thrace Yesilyurt Newspaper, Kirklareli, Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Gazeteler günlük ya da haftalık olarak, özel bir konuda veya genel konularla ilgili güncel olayları ve gelişmeleri okuyucularına ileten yazılı belgelerdir. Bu belgeler aynı zamanda yayınlandıkları dönemin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelerine ilişkin olaylarını okuyuculara ve araştırmacılara taşıyan birincil kaynaklardır. Trakyada Yeşilyurt gazetesi, Ali Rıza Dursunkaya tarafından 1924 yılından itibaren Kırklareli ilinde yayın hayatına başlayan yerel bir gazetedir. Çalışmamızda Trakyada Yeşilyurt gazetesinin 1943 yılı nüshaları değerlendirilmiştir. Gazetede II. Dünya Savaşı'nın yaşandığı yıllardan biri olan 1943 yılındaki Kırklareli ve ülke genelinde yaşanan olaylara ilişkin haberler anlatılmıştır. Bu çerçevede öncelikle 1943 yılı haberleri farklı başlıklar altında tablolaştırılmıştır. Dikkat çeken haberler ise ilgili bölümler içerisinde birebir aktarılmaya çalışılmıştır. Böylece 1943 yılında Kırklareli ili ve ülkede yaşanan olaylar ve gelişmeler Trakyada Yeşilyurt gazetesinde yer alan haberler doğrultusunda gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Newspapers are the written documents that transmit daily or weekly current events and developments related to special or general topics to readers and investigators. These documents are primary sources that convey events relation to political, economic, social and cultural developments of the period in which they had published to readers and investigators. Thrace Yesilyurt newspaper is a local newspaper that has begun its broadcasting life by Ali Riza Dursunkaya in the province of Kirklareli from the year 1924. 1943 issues of Thrace Yesilyurt Newspaper were evaluated in our present study. In the newspaper, news about events taking place in Kirklareli and throughout the country was told in the year 1943 on which II. World War had raged. In this context, news on the year 1943 was firstly tabulated under different headings. Prominent news has tried to break one to one within the relevant sections. Thus, events and development occurring in the province of Kirklareli and across the country in 1943 have attempted to be shown in line with news appeared in Thrace Yesilyurt Newspaper.