Dmitri Şostakoviç Keman Konçertosu'nun keman repertuvarındaki yeri ve önemi açısından incelenmesi ve yoruma yönelik uygulaması
The Analysis of Dmitri Shostakovich's Violin Concerto from a historical and artistic standpoint and performance implications
- Tez No: 421515
- Danışmanlar: DOÇ. ASLI ÖZBAYRAK ÇİVİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Dmitry Shostakovich, Soviet Union, Historical Period, Observation, Violin Concerto
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
20.Yüzyılın en önemli bestecilerinden olan ve yaşadığı dönemlerde geleneksel ancak yenilikçi çalışmalarıyla adından fazlaca söz ettirmiş Rus besteci Dmitri Şostakoviç'in Op.77 1. Keman Konçertosu üzerine yapılmış olan bu çalışma, eseri yorumlayacak ve bu tezi okuyacak kişiye bestecinin yaşadığı dönem ve müziği üzerine ışık tutmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışma ile Dmitri Şostakoviç'in yaşamı, yaşadığı dönemin tarihsel dokusu, müzikal karakteri anlatılmış, op.77 1.Keman Konçertosu'nun yapısal analizi yapılmış ve son olarak eserin çalınmasında karşılaşılabilecek teknik güçlükler ve icra önerilerine değinilmiştir. Anahtar Kelimeler : Dmitri Şostakoviç, Sovyetler Birliği, Tarihsel Süreç, İnceleme, Keman Konçertosu,
Özet (Çeviri)
This study focuses on Violin Concerto Op.77 No.1 by Dmitri Shostakovich, one of the most important composers of the 20th century. Shostakovich is an unprecedented composer with his eclectic style that combines innovative and also traditional styles. This research provides structural analysis, artistic insight and interpretation recommendations on one of the quintessential pieces for violin and orchestra with a brief background of the composer's life and compositional style.