Hadis, tarih ve edebiyat kaynaklarına göre Veda Hutbesi'nin yeniden inşâsı
- Tez No: 421545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİL NAZLIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hacc, Veda Haccı, Veda Hutbesi, Veda Hutbesi Rivâyetleri, Metin Tenkidi ve İnşâsı, Pilgrimage, Farewell Pilgrimage, Frawell Sermon, narrations of farewell sermon. Text crticism and construction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Çoğumuz Cibril Hadisi, Miraç Hadisi, Veda Hutbesi gibi adlarla anılan birtakım hadislerin varlığını duymuş veya okumuşuzdur. Genellikle bu hadislerin duyduğumuz veya okuduğumuz şekliyle standart olduğuna, bütün kaynaklarda aynı metnin aktarıldığına dair yaygın ama yanlış bir kanaat vardır. Bu kanaatin yanlış olduğunu ve tek bir Cibril Hadisi, Miraç Hadisi veya standart bir Veda Hutbe'simetninin olmadığını, bilakis kaynaklar incelendiğinde pek çok hadismetinlerine rastlandığını belirtelim. Kaynaklarda İhtisar ve Takti yoluyla Allah Resûlü'nün (a.s.) Veda Haccı'nda buyurdularki veya buna benzer ifadelerle başlayan hutbe metinleri zikredilmiştir. Geçen süreç içerisinde farklı yer ve zamanlarda irâd etmiş oldukları hutbelerin parça parça olan rivâyetler bir araya getirilerek Veda Hutbesi ismiyle şöhret bulmuştur. Bizde bu çalışmamızda kaynak kitaplarda parça parça olan rivâyetleri bir araya getirip birleştirmek suretiyle yeniden bir metin inşâ etmeye çalıştık. Ayrıca tenkit çağdaş bir kavramdır ve akıl merkezli bir konuma sahiptir. Bu açıdan metin tenkiti Batı aydınlanmasına paralel gelişme göstermiştir. Aydınlanma veya modernizm ise bütün Felsefi sistemleri ile aklı ön plana çıkarmıştır. Bu akım İslâm dünyasını ve günümüzde Hadis ilmini de etkilemiştir. Özellikle son zamanlarda, bazı hadisçilerin, batıdaki bazı uygulamalardan esinlenerek, parça metinlerden hareketle orijinal metni bulma ve bütünleştirme gayreti içerisine girdikleri ve buna genelde“metin inşâsı”dedikleri görülmektedir. Bizde kaynaklardan faydalanarak metin tenkidi ve metin inşâsı terkiblerinin, ne olduğu, ne anlam ifade ettiği hakkında da kısaca bilgiler vermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Most of us have heard or read referred to the existence of some hadiths the names like Hadith of Jibril, Eid-ul-Hadith and Farewell sermon. Often we hear that this hadith or the way we read it standard in all resources are a common but mistaken belief that the same text is transferred. This judgment is wrong and one Jibril Hadith, Eid-ul-Hadith or a standard that the text of the Farewell Sermon, noted that many hadith text is contrary to the common sources analyzed. Commanded by God's Farewell Pilgrimage sources of ambition and Counterfeits similar expressions or text it was mentioned in the sermon began. Place and time in bringing together different pieces, which are narrated the sermon they will have found the name of fame Farewell Sermon during the time period. In our study, Narrated the pieces in this book we have tried to build a new source text by assembling and connecting. Also, criticism has a modern concept and reasoning centered position. From this point of textual criticism it has shown the parallel development of Western enlightenment. Enlightenment and modernism has brought to the forefront of his mind with the whole philosophical systems. This trend has also affected the world of Islam and the Science of Hadith today. Especially recently, It is seen that some of the hadith scholars, western inspired some applications, finding the original text departing from that part of the text and entered into the integration effort and say“text construction”for that. By utilizing the sources, we try to give brief information about textual criticism and text construction that What it is and their meaning.