Çağdaş sanatta aktivizm bağlamında Shirin Neshat'ın yapıtları
Shirin Neshat's works in the context of contemporary art activism
- Tez No: 421585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Aktivizm, Artivizm, Çağdaş Sanat, Shirin Neshat, Mevlana, Rumi, Activism, Artivism, Contemporary Art, Shirin Neshat, Mevlana, Rumi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
“Çağdaş Sanatta Aktivizm Bağlamında Shirin Neshat'ın Yapıtları”başlıklı tez çalışmasında: Birinci bölümde, 20. Yüzyıldan önce ve sonrasında Sanatta eylemci yaklaşımları, Çağdaş Sanatta Pop Art, Performans, Feminizm, Situationist International ve Grafitti gibi akımların, Aktivist sanatta kendilerine açtığı alan aralıkları araştırılmış ve detayları ile verilmiştir. İkinci bölümde, 1980 sonrasında meydana gelen Aktivist Sanat etkinlikleri ve Shirin Neshat'ın çalışmaları incelenmiş, sanatta aktivist duruşların, sanatçının birey olarak yaşadığı ortam ve çağından etkilenmesi araştırılıp sunulmuştur. Değişen dünya düzeninde meydana gelen her olaydaki yansımalarının, sanatta nasıl tepkiselliğe dönüştüğü anlatılmaya çalışılmıştır. Meydana gelen savaşlar, ekonomik ilişkiler, değişim ve dönüşümler sonrasında küreselleşme durumun ilerlemesinde ülkelerin sınırlarının açılması, ticaret ve turizmin ilerlemesiyle Avrupa ve Amerika sanatçıların çemberinin dışında olan sanatçılar sanat dünyasında yerlerini tepkisel olarak kurmaya, sorgulatmaya ve evrensel olarak yansıtmışlardır. Bu çalışmanın son bölümünde, Rahileh Rokhsari Azar'in özgün resimsel ifadelerinde dinsel ayrimciliğa sergilenen karşı duruşu, Mevlana, semah ritüeline ait semazen imgesini ve son zamanlarda ülkelerin sınırlarını aşıp evrenselleşen barışçıl duruşu ortaya konulmuş, Rumi'nin anlatılarından yola çıkılarak, birlik beraberlik ve hoşgörü mesajı batı ve doğu arasında gerginlikleri ve bu iki kültür arasında köprü olarak sunulmuştur. Ayrıca tez kapsamında yapılan uygulama çalışmaların oluşum aşamaları ve analizleri yapılmış ve Mevlana'nın kendi çağından günümüze barışçı evrensel düşüncelerinin nasıl bir aktivist rol oynadığı ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Shirin Neshat's Works in the Context of Contemporary Art Activism”thesis study; aktivist approches in art before and after 20. Century, the role of art movements like Pop Art, Performance, Feminism, Situationist International and Graffiti in Activist art will be explored. In continuation, activist art occurring since 1980's and Shirin Neshat's art will be investigated. Activist art and artists and how they have been affected by their existing environment will be addressed. In the changing World order all incidents' reflections in art would be transformed as a response. Wars, economic relations, globalization, openning borders of counteries and resulting tourism and trading, artists out of European and American artists circle start to react and stablish their Place in the art world. The final part of this collection consists of Rahileh Rokhsari Azar's art works exercising aktivist approach against religious discrimination, Mevlana (Rumi) and Semazen image which belongs to Semah rituals and its peaceful attitudes which has exceeded the country borders. Based on Rumi's narretives, the message of unity, equality and tolerance would be spread to connect, bridge and heal the tention between East and West.