Logo - marka ilişkisinde form ve renk anlayışının göstergebilimsel açısından incelenmesi
- Tez No: 421587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BAŞBUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, renk, form, logo, kurumsal kimlik, markalaşma
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Yüksek Lisans Tezi çalışma konusu olarak ele aldığımız,“Logo-Marka İlişkisinde Form ve Renk Anlayışının Göstergebilim Açısından İncelenmesi”bu çalışmamız, göstergebilim açısından markalaşma sürecinin incelemeye alındığı bir araştırmadır. Çalışmada öncelikle renk ve formun özellikleri farklı açılardan incelenmiştir. 'Bir marka nasıl oluşturulur, markanın temellerini oluşturan unsurlar nelerdir'in cevapları aranmıştır. Markalaşmanın temeli olan kurumsal kimlik çalışmaları yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalara değinilmiştir. Kurumsal kimliğin temel taşı denebilecek kadar önemli olan logo tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalara değinilerek, renk ve formun bu aşamadaki etkisi örneklerle açıklanmıştır. Çalışmada Saussure ve Pierce'ın göstergebilimsel yaklaşımından hareketle, göstergebilimin temel dayanakları ele alınarak, temel kuramlar açıklanmıştır. Çalışmanın sonucunda, logoda kullanılan renk ve formun, göstergebilimsel açıdan incelenmesi ile marka bilinirliği arasında sıkı bir bağ olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Art and design in terms of logo-brand Relations today as one of the indispensable elements, they stand on an issue of designers serving this sector. To assess the form and terms of examining the semiotics of color understanding to work together in a different environment, bringing a scientific platform next to the subject of the main line, which contribute to the cultural dynamics of interdisciplinary design is mobilizing. From this perspective, semiotics, the branding process, while pushing the idea of the designer world, with technological advances, is directly involved in the process of come out more original works. Corporate identity which is the basis of branding, which give rise to significant impacts on individuals who have taken the design education, the new changes in the color and form of understanding, shapes, creating effective changes on the form and color stains. Among these changes, Saussure and Pierce's Starting from a semiotic approach, the thesis was committed frequently of different examples, the feeding of the main theories produced in this area, resulting in the plastic art in terms of art and design has investigated the potency of different forms and aims to bring new perspectives to the critical approach which forms .