Sembolik tüketimin lüks marka reklamlarına yansımaları: Dergi reklamlarına yönelik bir analiz
The symbolic condumption of luxury brands: An analysis magazine advertisements
- Tez No: 551556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TANYERİ MAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İşletme, Public Relations, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Lüks, Lüks Marka, Sembolik Tüketim, Sembolik Özellikler, Göstergebilim, Reklam Çözümleme, Dergi Reklamı, Brand, Luxury, Luxury Brand, Symbolıc Consumptıon, Symbolıc Attributes Semiology, Advertising Analysıs, Magazine Advertising
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Geçmişte tüketim olgusu fizyolojik ihtiyaçların giderilmesi noktasında değerlendirilirken; günümüzde postmodern kültürün etkisiyle psikolojik ve sosyolojik ihtiyaçlarında giderilmesini kapsamaktadır. Tüketiciler, özellikle lüks markaları tercih ederken, fonksiyonel özelliklerin yanı sıra sembolik özelliklere yönelmektedir. Sembolik özellikleri tüketicilere ulaştırma noktasında en önemli unsur olarak ise reklamlardan yararlanılmaktadır. Reklamlarla birlikte hedef kitleye ayrıcalık, değer, statü, prestij, gösteriş, haz, mutluluk, farklılaşma, kimlik inşaa etme gibi sembolik ögeler reklamlarda kullanılan renk, logo, mankenin duruşu, fotoğrafı çekme açıları, kıyafetler, aksesuarlar, arka fon ve mekan gibi ögelere işlenmektedir. Bu tez çalışmasında Gucci ve Chanel markalarının Vogue ve Elle dergilerinde yayınlanan reklam afişlerinde yer alan göstergelerin sembolik tüketimle ilişkisini ortaya çıkarması amaçlanmıştır. Çalışmada, günümüzün en lüks markaları arasında kabul edilen Gucci ve Chanel markalarının Vogue ve Elle dergilerinde yayınlanan reklamlarının göstergebilimsel analiz incelenmesi yapılmıştır. Amaçsal örneklem yöntemi ile 2014 ve 2018 yılları arasında yayınlanan dergi reklamlarının arasından 28 tane reklam afişi belirlenmiştir. Bu bağlamda lüks markaların yıllara oranla reklamlara işlediği sembolik ögeler ele alınmaktadır. Gucci ve Chanel markalarına ait reklam afişlerinin incelenmesi sonucunda lüks markaların genellikle sembolik ögeleri reklamlara ince bir detay olay işlediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
While, in the past, consumption phenomenon is evalvated at the point of meeting the physiological needs, nowadays, it is evalvated at the point of meeting the psychological and sociological needs with the effect of postmodern culture. Consumers who especially prefers luxury brands heads for symbolic characteristicts as well as functional characterisrcis. Advertisements are the most important factors for transmitting sybolic characterists to consumers. With adevertisements, symbolic elements as constructing an identity, happiness, pleasure, vanity, prestige, statute, valve and privilege is proceesed to elements as space, background color, accessories, clothes, the angles of taking photo, pasture of model, color,logo. Thiss thesis aims to reveal the relation between the indicators that take place advertising posters which is published in Vogue and Elle magazinesof Gucci and Chanel brands and symbolic consumption. In the study, the most luxuries brands of nowadays Gucci and Chanel whose puplished advertisements in magazine of Vogue and Elle is anayzed with semiotic analysis. With the help pf objective sampling, twenty-eight show cards are determined among the magazine advertisements which are puplished from 2014 to 2018. In this context, over the years, luxury brands allow examining symbolic elements which are in advertisements. As a result of examining Show cards that are belongs to Gucci an Chanel, it is determined, luxury brands include symbolic elements as a fine detail to advertisements.