Refik Özdek'in hayatı, sanatı ve eserleri
The li̇fe, art and works of Refi̇k Özdek
- Tez No: 421708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Refik Özdek, şiir, roman, hikâye, sanat anlayışı, gelenek, yapı, tema, dil ve anlatım unsurları
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Refik Özdek, Cumhuriyet son dönem edebiyatında daha çok gazeteci ve çevirmen kimliğiyle tanınan yazar ve şairlerdendir. Türk okurunun belleğinde özellikle Cengiz Aytmatov'dan çevirdiği eserlerle yer edinen yazar, kendi imzasıyla şiir, roman, öykü, inceleme, tarih gibi birçok alanda eserler kaleme almıştır. Yazar, farklı kültür ve coğrafyalara seyahatler yapmayı sevdiği için özellikle romanlarında kültürel farklılıkları işlemiştir. Yazar, Türk tarih, kültür ve geleneklerine büyük önem vermektedir. Onun eserlerinde modern edebiyat özelliklerinden çok gelenekçi özellikler görülür. Benimsediği fikri yapı ve milli değerler Özdek'in gerek şiirlerinde gerekse düz yazılarında geleneğe bağlı milliyetçi bir anlayışı ön plana çıkarır. Bu anlayışın bir sonucu olarak da şiir, roman ve hikâyelerinde bireysel ve sosyal temalar ağır basar. Eserlerinde eğitim sorunları, siyasî ve sosyal sorunlar üzerinde duran yazar, çocukları ve gençleri kitaplarıyla aydınlatmak, topluma mesajlar vermek ister. Çalışmanın I. (giriş) bölümünde Refik Özdek'in mensubu olduğu edebiyat dönemi, devrin edebî ve sosyal şartları da göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. II. bölümde yazarın hayatı ve sanatı üzerinde durulmuştur. III. bölümde Refik Özdek'in edebi eserleri: 1) Şiirleri, 2) Hikâyeleri, 3) Romanları, 4) Çocuk Edebiyatı Üzerine Çalışmaları, 5) Diğer Eserleri şeklinde incelenmiştir. Sonuç bölümünde yazarın eserleri üzerine genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Refik Özdek is one of the writes and poets who worked as a journalist and a translator during the Late Republic in Literature. The author, who was engraved in the Turkish people's minds, especially by his translation of Cengiz Aytmatov, wrote works in many genres such as poetry, novelism , short stories, analisis and history under his own name. As the writer loved to see differend cultures and places, he especially described cultural differences in his novels. The author favors the Turkish history, culture and traditions on a large scale. His works mostly consist of traditional properties rather than modern ones. The yhought patterns and national values he adopts, bring a nationalist understanding bound to traditions into the forefront both in his poetry and his writings. As a result of this perceptive, themes of individualism and society dominate in his poems, novels and short stories. The author, who emphasizes educational, political and social problems in his works, wants to enlighten children and youth and give message to society. In prologueof this thesis: In the second chapter, it is written of the writer's life and art. In the third chapter his works is classified as 1) poems, 2) short stories, 3) novels, 4) works on child literature, 5) other works. In the conclusion chapter, an overall assessment is made on the author's works. Key to Word: Poety, fiction, consept art, tradition, structure, theme, language and narrative elements.