Aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık profesyonellerinin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik farkındalıkları
Family health centers of occupational health professional awareness of child abuse and neglect towards
  1. Tez No: 422034
  2. Yazar: CİHAN CİRİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RANA YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çoçuk İstismarı ve İhmali, Sağlık Profesyonelleri, Farkındalık, Child Abuse and Neglect, Health Professionals, Awareness
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Aile Sağlığı Merkezlerinde Çalışan Sağlık Profesyonellerinin Çocuk İstismarı ve İhmaline Yönelik Farkındalıkları Bu çalışmada çocuk istismarı ve ihmaliyle ilgili olarak Aile Sağlığı Merkezleri'nde çalışan sağlık profesyonellerinin farkındalıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Mersin ilinde seçilmiş 4 bölgede ASM'de çalışan 45 doktor, 30 hemşire ve 44 ebe olmak üzere 119 sağlık profesyoneli çalışmaya alınmıştır. Araştırma verileri 21 sorudan oluşan“Tanıtıcı Bilgi Formu ”, hemşire, ebe ve hekimlerin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik farkındalık düzeylerini saptamaya yönelik Uysal tarafından (1998) geliştirilen 67 sorudan oluşan Likert tipi“Çocuk istismarı ve ihmalinin Belirti ve Risklerinin Tanılanmasına Yönelik Ölçek Formu”kullanılarak elde edilmiştir. Bu ölçek %95 güvenilirlik, ±3 standart sapma ve %3 hata marjiniyle uygulanmıştır. Çalışmaya alınan doktorların %76'sı, hemşirelerinin %57'si ve ebelerin %52'si öğrenimleri sırasında çocuk istismarı ve ihmali konusunda bilgi aldıklarını belirtmişlerdir. Çalışmada sağlık profesyonellerinin %60'nın çocuk istismarı ve ihmali olgusu ya da şüphesi karşılaştıkları ve ebelerin çocuk istismarı ve ihmali ile karşılaşma oranının anlamlı derecede diğer meslek gruplarına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çocuk istismarı ve ihmali olgu ya da şüphesi ile karşılaşan sağlık profesyonellerinin %78'nin öykü almada, %35'nin fizik muayenede, %58'nin kayıt tutmada, %70'nin ilgili kurumlara rapor etmede zorlandıkları bulunmuştur. Çalışmaya alınan sağlık profesyonellerinin %18'i çocuk istismarı şüphesi ya da olgusu ile karşılaştığında bildirim yapmayacağını belirtmiştir. Tüm meslek gruplarında İstismar ve ihmale yatkın ebeveynlerin özellikleri puan ortalaması ve istismar ve ihmale yatkın çocukların özellikleri puan ortalaması diğer ölçek puan ortalamalarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. xiii Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan Sağlık profesyonelleri için çocuk istismarı ve ihmali vaklarının tanılanması ve sonrasında bildirimi için daha etkili, sistematik talimat ve prosedürlerin geliştirilmesi, çocuk istismarı ve ihmali eğitimlerinin mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası devamlılık gösterecek şekilde programlanmasının önemi ve gerekliliği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The awareness of health professionals working in family health centers regarding child abuse and neglect In this study determining the awareness of health professionals working in Family Health Centers was aimed. In this study, there are totally 119 health professionals working in FHC (Family Health Centers) including with 45 doctors, 30 nurses and 45 obstetrician in selected four regions in Mersin Province. Data for the study was collected through the use of an“Identifying Information Sheet”made up of 21 questions, by using“Likert Scale for Identifying Signs and Risks of Child Abuse and Neglect”made up of 67 questions developed by UYSAL to determine the awareness levels of nurses, obstetricians and doctors about child abuse and neglect. This scale was implemented with 95 % reliability + 3 standard deviation and 3% error margin. 76 % Doctors, 57 % Nurses, 52% Obstetricians included in the study stated that they got information about child abuse and neglect during their education life. In the study, 60 % health professionals encounter cases or suspicions about child abuse and neglect and it is also determined that obstetrician rate of encountering with child abuse and neglect substantially high when comparing with other occupational groups. It is stated that 78 % health professionals encountered with the cases or suspicions have difficulty in getting the tale, 35 % health professionals have difficulty in physical examination, 58 % health professionals recording and 70 % health professionals reporting to the institutions. 18 % health professionals included in the study stated that they wouldn't announce when encountering with the cases or suspicions about child abuse and neglect. In all profession groups, point average of characteristics of the parents prone to abuse and neglect and point average of characteristics of the children prone to abuse and neglect are found substantially lower than the other scales point averages. For Health Professionals working in Family Health Centers, diagnosing child abuse and the facts of neglect and for this reason developing more xv efficient and systematical instruction and procedures to announce these occurred facts and additionally the importance of education about child abuse and neglect continuously programmed before and after graduation and the necessity of education are concluded in this study