Koroner arter by pass cerrahisinde radial arter çıkartılan hastalarda ön kolda nörolojik komplikasyonların elektromiyografik olarak karşılaştırılması
Electromyographical evaluation of the neurological complications in the forearm of the patients whose radial artery was excised during coronary artery bypass grafting surgery
- Tez No: 422033
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BÜYÜKATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner by pass cerrahisi, radial arter, nörolojik hasar, Coronary by pass surgery, radial artery, neurological injury
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Koroner arter by pass cerrahisinde radial arter çıkartılan hastalarda ön kolda nörolojik komplikasyonların elektromiyografik olarak araştırılması amaçlandı. Kullanılacak greftlerden bir tanesi dominant olmayan koldan çıkarılacak radial arter olacak şekilde izole koroner arter cerrahisi uygulanacak olan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalar operasyon öncesinde modifiye Allen testi ve digital pulse-oksimetri ile değerlendirildi. Hastalar preoperatif ve postoperatif olarak üzere iki gruba ayrıldı. Çalışmaya toplam 30 hasta dahil edildi ve bu hastalara sadece izole koroner by pass cerrahisi yapıldı. 30 hastaya preoperatif olarak dominant olmayan ve Allen testi negatif olan ön kola elektromiyografi testi uygulandı. Yine bu 30 hastaya postoperatif 1. ayda ön kola elektromiyografi testi yapıldı ve radial arter çalışma grubumuzu oluşturan 30 hastanın hiçbirinde majör komplikasyonlar olan elde iskemi, reeksplorasyon gerektiren kanama ya da hematom formasyonu saptanmadı. 3 hastada (%10) yüzeyel enfeksiyon görüldü. Debridman ve antibiyoterapi uygulanarak başarıyla tedavisi sağlandı. Subjektif duyusal rahatsızlıklar toplam 5 hastada (%16.6) rapor edildi. 4 hastada (%13) radial bölgede, 1 hastada (%3.3) median bölgede duyusal rahatsızlık saptandı. Ulnar bölgede duyusal rahatsızlık saptanmadı. Ancak 1 ay sonrasında yalnızca 1 hastada radial bölgede kalıcı duysal hasar saptandı. Radial arter çıkartılan hastalarda hiç motor anormallik saptanmadı.Kollateral kan desteği olduğu sürece radial arter çıkartılması majör nörolojik el komplikasyonlarına neden olmadığı, nörolojik semptomlar telafuz edilse bile, elektromiyografi çalışmalarında minimal ileti değişikliklerinde büyük istatistiksel farklılıklar gösterilmediği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Thirty patients who would be operated for isolated coronary artery lesion were included in the study so as one of the grafts to be used would be the radial artery excised from the nondominant arm. All of the patients were preoperatively evaluated using modified Allen test and digital pulse oxymetry. Patients were divided into two groups as preoperative and postoperative subjects. Thirty patients were included in the study and all of these patients had undergone surgery for isolated coronary artery disease. Thirty patients had undergone electromyographical testing preoperatively on the arm which is nondominant and Allen test negative. The forearm of the same 30 patients were evaluated electromyographically at the end of the first month postoperatively. None out of the 30 patients who constituted the study group in our study was found to have any major complications such as ischemia in the hand, bleeding or hematoma that required repeat surgical intervention postoperatively. Three patients (%10) had superficial wound infection. They were treated successfully by debridement and antimicrobial agents. Sensorial impairments were observed in 5 patients (%16.6). Four (%13) of these patients had impairment of radial nerve sensibility and 1 (%3.3) had impairment of median nerve sensibility. There was not any loss of sensibility on unlar nerve region. At the end of the first month only 1 patient had persistant impairment of radial nerve sensation. There were not any motor abnormality in any one of the patients. As long as the collateral circulation is present, it was shown that the excision of the radial artery do not cause major neurological defficiencies in hand. Inspite of the presence of sensorial impairments, it was disclosed that there were not any statsitically significant changes of conduction in electromyographical studies.