Vergisel teşvikler bağlamında Türkiye'deki yatırım ortamının değerlendirilmesi
Evaluation of investment environment in Turkey in the context of tax incentives
  1. Tez No: 422062
  2. Yazar: YALÇIN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAGİHAN OKTAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomi politikası, teşvikler, vergisel teşvikler, vergi, küreselleşen dünya, yatırım ortamı, Türkiye, Economy policy, incentives, tax incentives, tax, globalizing world, investment environment, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Vergisel Teşvikler Bağlamında Türkiye'deki Yatırım Ortamının Değerlendirilmesi Yalçın ÖZCAN ÖZ Teşvikler, devletlerin ekonomiyi yönlendirme eğilimlerinin bir parçası olarak ekonomi politikalarının bir alt başlığını oluşturur. Tarihte, piyasa ekonomisinin çarklarının dönmeye başlamasıyla birlikte; devletin ekonomiyi düzenlemesi gerektiği düşüncesi de kök salmaya başlamıştır. Bu güçlü düşüncenin ürünlerinden olan vergisel teşvikler, küreselleşen dünyada devletlerin sıkça başvurduğu bir ekonomi politikası aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Vergisel teşvikler ülkeden ülkeye değişen birçok amaca sahip olmakla birlikte bunlardan bazıları şöyledir; kaynakların etkin dağılımının sağlanması, bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması; üretimin, istihdamın, ihracatın arttırılması, günümüzün küreselleşen dünyasında sermayenin ve yatırımların ülkeye çekilmesidir. Bu çalışmada vergisel teşvikler; kavramsal açıklamalar, bazı teorik düşünceler ve uygulamadaki ülke örnekleri eşliğinde açıklanmaktadır. Vergisel teşviklerin teşvik türleri içerisindeki yeri, yatırım, tasarruf ve gelir arasındaki ilişkisi, küreselleşen dünyadaki uygulama alanları, çeşitleri ve kullanım amaçları da diğer inceleme konularıdır. Devamında 2012/3305 sayılı ''Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'' kapsamında Türkiye'deki vergisel teşvik uygulamaları ele alınmakta, uygulanan vergisel teşvik türleri incelenmekte ve seçilmiş bazı sektörler ışığında mevcut vergisel teşviklerin oluşturduğu yatırım ortamı değerlendirilerek sonuç kısmında da bazı çıkarımlar ve önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Investment Environment in Turkey in the Context of Tax Incentives Yalcın OZCAN ABSTRACT Incentives constitute sub-titles of economy policies as a part of propensity by states for giving direction to the economy. The idea that state should regulate the economy took root with the start-up of gears of market economy in history. As an outcome of this strong idea, tax incentives appear as a tool for economy policies frequently used by states all over the world. Among others, some tax incentives with objectives varying from one country to another are as follows: effective distribution of resources, elimination of developmental differences between regions, increased production, employment and export, attracting capital and investments to the country in a globalizing world. This study explains tax incentives with definitions of terms, some theoretical ideas and country examples in practice. Other evaluated subjects are the role of tax incentives among other types of incentives, its relationship with investment, savings and income, implementation areas in globalizing world, its types and fields of use. Subsequently tax incentive practices in Turkey are addressed within the scope of Decision No 2012/3305 on“State Aids for Investments”, implemented types of tax incentives are analysed and current investment environment created by tax incentives are evaluating in consideration of some selected sectors and some conclusions are drawn and recommendations are made in conclusions section.