Türkiye ve Avrupa'da televizyon yayınlarında telif hakları uygulamaları
Copyright applications i̇n tv broadcasts i̇n Turkey and Europe
- Tez No: 422193
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS TAYANÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Radyo-Televizyon, Law, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Intellectual Property Rights”, Broadcasting ”, Copyrights”
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 380
Özet
Bu çalışma Avrupa ve Türkiye'de Televizyon Yayınlarında Telif Hakları Uygulamalarını, televizyon kuruluşları ve içerik sağlayıcılar arasındaki ilişkiyi, uygulayıcılarla yapılan yüz yüze mülakat yöntemiyle tespit etmek için yapılmış bir araştırmadır. Çalışmanın birinci bölümünde, fikri mülkiyet hakkı kavramı ve tarihi gelişimi araştırılmıştır. İkinci bölümde, telife konu olan eser, eser sahibi ve eser sahibinin hakları ve bağlantılı haklarla ilgili bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, birinci ve ikinci bölümdeki bilgiler ışığında, Türkiye'de faaliyet gösteren ve rating oranları bakımından ilk beş sırada bulunan televizyon kanalları ve televizyonlara içerik sağlayan, Simena-dizi film meslek birlikleri ve müzik meslek birlikleri ile mülakat yapılmıştır. Görüşmeler esnasında her bir meslek grubu için ayrı ayrı hazırlanmış soru setleri esas alınarak yüz yüze mülakat yöntemi uygulanmıştır. Uygulamalar ve sorunlar yetkililerin ifadeleriyle tespit edilmiştir. Ayrıca televizyon kuruluşlarına yönelik bir haftalık yayınlar esas alınarak hazırlanan yayın analiz formlarına verilen cevaplarla, yayın, içerik ve telif ilişkisi kurulmaya çalışılmıştır. Türkiye ve Avrupa'daki uygulamalar, mukayese edilmiştir. Anahtar Sözcük:“Fikri Mülkiyet Hakkı”,“Televizyon Yayıncılığı”,“Telif Hakları”
Özet (Çeviri)
This thesis is a research made for determining the copyright applications in TV broadcasts in Europe and Turkey and the relationship between TV organizations and content providers with face to face interview method. In the first chapter of thesis, concept of intellectual property rights and its historical development wereresearched. In the second chapter, information about the work which is the subject of the copyright, work owner, work owner's rights and related rights was given. In the third chapter, interviews were made with the top five Networks broadcasting in Turkey with regard to ratings.Interviews were also made with TV series, cinema films and music collecting societies. During the interviews, face to face interview method was applied and different sets of questions were used for each collecting society. Applications and problems were determined with authorities' statements.Based on the answers given to broadcast analysis forms which were prepared with the weekly content of television networks, relation between broadcast, content and copyrights were examined. Also the applications in Europe and Turkey were compared.