Peyzaj olarak oyun: Heiner Müller'in son dönem oyunları
Play as landscape: Plays in Heiner Müller's final period
  1. Tez No: 422194
  2. Yazar: OZAN ÖMER AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAKİYE ÖZSOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Müller, Heiner, Stein, Gertrude, peyzaj, avangard, Brecht, Bertolt, Alman Tiyatrosu, oyun, Müller, Heiner, Stein, Gertrude, landscape, avantgarde, Brecht, Bertolt, German Theatre, play
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Alman oyun yazarı Heiner Müller 20. yüzyılın ortalarından başlayarak dramatik tiyatro algısını bozan bir oyun yazarı olarak bilinir. Metinleri Postdramatik veya Postmodern gibi sınıflandırmalar altında teorize edilmiştir. Bu tezde Heiner Müller'in metinleri bahsedilen sınıflandırmaların dışına çıkalarak, Gertrude Stein'ın“peyzaj olarak oyun”düşüncesi ışığında okunacaktır. Gertrude Stein'ın yazılarında bu peyzaj düşüncesinin izleri kolaylıkla takip edilebilmektedir. Gertrude Stein 20. yüzyılın ilk yarısında dramatik tiyatronun akışını değiştirmiştir.“Oyunlar”başlıklı konuşmasında“peyzaj olarak oyun”düşüncesinin ayrıntılarının açıklamıştır. Stein'e göre bir metin olayörgüsü, sahne, karakter, başlangıç ve son gibi dramatik metin stratejilerinden arındırılmalıdır. Bu tezin kapsamında da Müller'in 1970'lerden sonraki Germania Berlin'de Ölüm (1971), Hamlet Makinesi (1977) ve Resim Tasviri (1984) oyunlarındaki yazma stratejileri analiz edilecek ve Stein'ın“peyzaj olarak oyun”düşüncesi adı geçen oyunlarda bir modelleme biçimi olarak kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
German playwright Heiner Müller is known as a playwright whose texts have subverted the notion of conventional theatre beginning from the mid-20th century. His texts have been theorized under certain classifications such as Postdramatic and Postmodernist. The aim of this thesis is to analyze Heiner Müller's texts in the light of Gertrude Stein's notion of“play as landscape”. In Gertrude Stein's writings the traces of landscape understanding are commonly seen. In the first half of 20th century Gertrude Stein changed the flow of conventional theatre. In her lecture entitled“Plays”she explained the details about the understanding of“play as landscape”. According to Stein the texts should be stripped of such conventional means of theatre as story, plot, acts, characters and a proper beginning and an ending. Within the scope of this thesis Heiner Muller's texts after 1970's Germania Death in Berlin (1971), Hamlet Machine (1977) and Description of a Picture (1984) is to analyzed and Gertrude Stein's notion“play as landscape”is to be used a model for the texts mentioned above.