Ankara kenti okul bahçelerinin peyzaj mimarlığı açısından irdelenmesi
  1. Tez No: 45862
  2. Yazar: NAZİLE KÜPELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜKERREM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: School garden, Open and green areas, Games and sports areas, Type of schools, Private schools
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA KENTİ OKUL BAHÇELERİNİN PEYZAJ MİMARLI?I AÇISINDAN İRDELENMESİ Nazile KÜPELİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr.Mükerrem ARSLAN 1995, Sayfa:225 Jüri: Prof. Dr. Nizamettin KOÇ Doç. Dr. Mükerrem ARSLAN Doç. Dr. Yahya AYAŞLIGİL Bu çalışmada, vaktinin büyük çoğunluğunu okulda geçiren öğrencilerin oyuna ve spora olan ihtiyaçları anlatılmış, buna paralel olarak Ankara Kenti okul bahçelerinin büyüklükleri, içerdiği fonksiyonlar ve öğrenci sayısı ile ilişkisi irdelenmiş, konu ile ilgili istatistikler belirtilmiştir. Yurt dışında özellikle Amerika'da okulların bahçeleri ve birlikte tasarlandıkları mekanlara ilişkin yerseçimi ve planlama ilkeleri sunulmuş, gerekli yeşil alan, oyun ve spor alanları ile ilgili farklı okul kademelerine ait standartlara yer verilmiştir. Ankara kenti okul ve okul bahçeleri, kent merkezindeki devlet okulları, merkez dışındaki devlet okulları ve özel okular başlıkları adı altında ayrı ayrı örneklerle incelenmiş ve aralarındaki farklılıklara değinilmiştir. Konu ile ilgili olarak okul bahçesi ve okul binası ilişkisi irdelenmiş, Ankara 'daki bazı okulların mimarisi hakkında bilgi verilmiştir. Aynı zamanda Ankara' daki bütün devlet okullarının sahip olduğu tip okul projeleri eleştirilmiştir. Araştırma sonucunda okul bahçelerinin hem mevcut yeşil alan hem de dinlenme ve spor tesisleri açısından oldukça yetersiz olduğu, hatta çoğunda çevre düzenleme adına hiçbir çalışma yapılmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuç nedeniyle yurtdışındaki örnekler ve istatistiklerde gözönünde bulundurularak okul bahçelerine çeşitli öneriler getirilmiştir. Anahtar Kelimeler :Okul bahçesi, Açık ve Yeşil Alanlar, Oyun ve Spor Alanları, Tip Okul-Özel Okul.
Özet (Çeviri)
XI ABSTRACT Masters Thesis TO EXAMINE THE SCHOOL GARDENS İN THE CITY OF ANKARA IN ACCORDANCE WITH LANDSCAPE ARCHİTECTURİNG Nazile KÜPELİ Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr.Mükerrem ARSLAN 1995, Page: 225 Jury: Prof. Dr. Nizamettin KOÇ Assoc. Prof."Dr.Mükerrem ARSLAN Assoc. Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL The children's feeling of necessary, who spend their time at school, for the open green areas, games and sports have been told. The largeness of the gardens of schools in the city of Ankara, their functions and tlte relationship between the number of children and the functions have been pointed out, and the statistics ^related with this matter have been stated in this study. The principles of planning and selecting areas related to sites projected together with the school gardens which are abroad particularly in America have been presented and the standards belonging to different schools, about the needed green areas, games and sports areas have been added. The schools and the school gardens in the city of Ankara have been examined giving examples, and the differences have been pointed out under the title of state schools, in and out of the center of city end private schools. The relation between school garden and school building.has been examines in connection with the subject, The information about architecture some schools located in Ankara has been provided. At the same time, the same type school projects applied to all state schools in Ankara has been critised. Upon this research it has been seen that school gardens are insufficient both, in terms of -green area and resting and sports facilities and that even no effort has been made fox environmental, arrangement in most of them Based these results obtained from this study, and upon taking into consideration of the examples in foreign countries and statistics, various recommendation have been given for school gardens.