Türkiye'de toplam tasarruflar üzerinde mali sistemin rolü
The role of financial system on total savings in Turkey
  1. Tez No: 422196
  2. Yazar: OSMAN BAHADIR SİNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ATAMTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal Tasarruflar. Finansal Gelişme. Tasarruf Yatırım Eşitsizliği, Cari İşlemler Açığı, Türkiye Ekonomisi, National Savings, Financial Development, Saving-InvestmentBalance, Current Account Deficit, Turkish Economy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
Yatırım ve tasarruf kararlarının serbestçe alındığı piyasa ekonomisinde, tasarrufların yatırımlara aktarılması mali sistem içerisinde gerçekleşir. Finansal sektörün etkin ve güçlü olduğu sistemlerde kaynaklar finansal kurumlar aracılığıyla kolaylıkla yatırım imkanlarına dönüştürülebilinir. Türkiye'de cari açık son dönemlerde temel yapısal bir sorun hale gelmiştir. Cari işlemler dengesi tasarruf yatırım dengesizliğini göstermektedir. Son yıllarda yurt içi yatırımları karşılamayan Yurtiçi tasarruflardaki azalma dış kaynak ihtiyacını, dolayısıyla cari açığı artırmıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de tasarruflar üzerinde mali piyasaların rolünün belirlenmesidir. Çalışmada mali piyasaların gelişmişliği, etkinliği, derinliğinin tasarruflar üzerinde bir etkisi olup olmadığı incelenecek, Türkiye'de tasarrufların arttırılması için çözüm önerileri ortaya konulacak, tasarrufların düşüklüğü ve artırılması konusunda yeni yaklaşımlar ele alınacaktır. Bu bağlamda esas olarak uluslararası ülke uygulamaları, Türkiye'deki durum ve yapılan ve yapılması gereken konulara temas edilecektir. Ayrıca 1980-2012 dönemine ilişkin Türkiye'de toplam tasarruflar ile ile toplam mali varlıklar kalemi ekonometrik analiz çerçevesinde incelenecektir. Son olarak, Türkiye'de yurt içi tasarrufların yapısal düşüklüğüne ilişkin tespitler yapılarak yurt içi tasarruf oranlarının mali piyasalar aracılığıyla arttırılması konusunda önerilerde bulunulacaktır
Özet (Çeviri)
In the market economy where the saving and investment decisions are taken freely, transition of savings into investment occurs in the financial system. In the efficient and strong financial systems, through financial intermediaries, resources can be converted to investment opportunities easily. High Current Account Deficit has become a structural problem in Turkey in recent years. Current Account balance indicates imbalances between investments and savings. In the Turkish economy, decreasing in domestic savings which has already been insufficient to meet domestic investments, has increased need for foreign savings and consequently widen the current account deficit. The objective of this dissertation is to examine the relationship between financial system and national savings in the Turkish economy. In this study, it will be examined whether level of sophistication, effectiveness and depth of financial markets have effect on the savings, and some suggestions will be made to increase savings in Turkey and then new approaches for increasing low national saving rates will be mentioned. In this regard, international practices for solving low national savings problem and, what have been already done and what should be done in Turkey about this issue, will be addressed. Moreover, using time series data from 1980 to 2012, total savings and total financial assets in Turkey will be assessed within the econometric analysis. Finally, after detecting structural reasons of low national savings in Turkey, some suggestions will be made to increase total saving rates through the financial system.