Mart 1328 (1912) tarihli Osmanlı piyade talimnamesi ışığında son dönem Osmanlı piyade eğitimi
Ottoman infantry training under the light of Ottoman infantry field manuel of 1328 (1912) march
  1. Tez No: 428370
  2. Yazar: FATİH CEBECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Piyade, Ta'limnâme, Askeri Teşkilat, Ottoman, Infantry, Infantry Organization, Infantry Manuel
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
CEBECİ, Fatih, 1328 Mart Tarihli Osmanlı Piyâde Ta'limnâmesi Işığında Son Dönem Osmanlı Piyade Eğitimi, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2016. Osmanlı Devleti, 1299 yılında beylik döneminden devlet statüsüne geçmiş, 1 Kasım 1922 yılında da hukuken sona ermiştir. Bu 623 yıllık dönemde Osmanlı Devleti, denizlerde ve karada sayısız başarılar elde ederek üç kıtaya hakim olmuş, XIX. yüzyıla kadar dünyanın en büyük devletlerinden biri olmuştur. Denizlerdeki, Barbaros Hayrettin Paşa ve onun ekolunda yetişen Turgut Reis, Piyale, Kılıç Ali Paşaların mevcudiyetiyle devam eden üstünlük 17. yüzyıl başlarından itibaren gerilemeye başlamış, bundan sonraki süreçte bu üstünlük Avrupa ülkelerine geçmiştir. Dolayısıyla denizlerdeki bu üstünlüğün uzun süreli olmadığı, devletin daha çok kuruluş aşamasından 18. yüzyılın başlarına kadar ve hatta yıkılma dönemine kadar kara devleti olma özelliği gösterdiği anlaşılmaktadır. Avrupa ordularında yeni teknolojilerin kullanılması, Osmanlı ordusunun bu gelişmeleri takip edememesi ve 1683 yılında meydana gelen Viyana yenilgisiyle, artık ordu eski gücünü kaybetmeye başlamış, neticede devlet yönetimi bir takım askeri ıslahatlar yapmaya başlamıştır. Bu ıslahatlarda donanmadan çok kara ordularına ağırlık verilmiş, klasik ordu sisteminden kurtularak Avrupai tarzda modern ordular oluşturulmaya çalışılmıştır. Mart 1328 (1912) tarihli bir Osmanlı Piyâde Ta'limnâmesi'nin transkriptini yapıp değerlendirmesini yapmaya çalıştığımız bu tezde, çağdaş Osmanlı ordusu piyâde eğitiminin, en küçük askeri birimden en büyük kıtalara kadar nasıl eğitildiği, ta'limleri, hareket tarzları vs. hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Asıl tez konumuza başlamadan önce, tezimizin giriş bölümünde, Osmanlı ordusunun tarihsel gelişimi ele alınmış, konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla bu bölümünde Osmanlı ordusu hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır. Buna göre klasik dönem Osmanlı ordusunda, kara kuvvetleri kısa ama öz bir şekilde açıklanmış yine Osmanlı donanması hakkında da kısa ama bu dönemi açıklayıcı bilgiler verilmiştir. Giriş bölümümüzün ikinci kısmında, değişik nedenler dolayısıyla Osmanlı askeri teşkilatındaki bozulmalar, bu bozulmaların akabinde III. Selim, II. Mahmut, Tanzimat döneminden sonra yapılan askeri yenilikler ve II. Abdülhamit dönemlerinde yapılan yenilikler anlatılmaya çalışılmıştır. Tezimizin birinci bölümünde Mart 1328 (1912) tarihli bir Osmanlı Piyâde Ta'limnâmesi'nin ışığında Osmanlı ordusunda silahlı ve silahsız talim ve terbiye sistemi, bu talim ve terbiyenin amacı ve usulü hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Ayrıca bu bölümde, Mesafeyi belirten kumandalar ve diğer komutlar, sancak ve kılıç hareketlerine değinilmiştir. Tezimizin ikinci bölümünde, Osmanlı ordusunda kıt'aların eğitimi; özellikle bölük talimi ayrıntılı bir şekilde işlenmiş, tabur talimi, alay ve liva taliminin nasıl olduğu anlatılmıştır. Üçüncü kısımda Osmanlı ordusunda muharebe sistemi ele alınmış; orduda muharebe, muharebede taarruz, muharebe tarzları, muharebede müdafaa, kıtaların muharebeleri gibi konular detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Tezimizin dördüncü bölümünde, Osmanlı ordusunda yoklama nizamları ve resmi geçitler konusuna değinilmiş; yoklama nizamları ve resmi geçitler, resmi tazimler, müzik aletlerinin taşınması, işaret değneğinin kullanılması, trompet ve borazanlar ile mızıkanın mevkileri ve hareket tarzı, boru işaretleri gibi konular hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Tezimizin beşinci ve son bölümünde ise Mart 1328 (1912) tarihli bir Osmanlı Piyâde Ta'limnâmesi'nin transkripti yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
CEBECİ, Fatih, Ottoman Infantry Training Under The Light of Ottoman Infantry Field Manuel of 1328 March, Master M. A. Thesis, Sivas, 2016. The Ottoman Empire, after the period of hackneyed, in 1299, obtained a state status and she ended in the year of November 1, 1922. During these 623 years, Ottoman Empire dominated three continents by obtaining a lot of success on the seas and lands and she became one of the most powerful state in the world until XIX. century. The superiority on the seas, thanks to Barbaros Hayrettin Pasha and Turgut Reis, Piyale, Kılıc Ali Pashas who had educated at the school of Barboros Hayrettin Pasha, started to deteriorate from the beginning of XVII. Century and than this superiority started to belong European States. Consequently, this superiority of Ottoman, on the seas, didn't continue long time and that's why it is understood that The State was a Land State from her establishment to the beginning of XVII. Century even her decadence. Owing to European Armies had used new Technologies, Ottoman Army had not followed these developments and with Vianna defeat in 1683, Ottoman Army had started to lose her power. At the end, the State Administration began to make some military reforms. When we look at these reforms, we can see that the land armies were given more importance than the navy and by giving up the classic army system, modern army, like European style, were tried to establish. In this thesis, we did an outline and evaluation of an“Ottoman Foot Soldier Manuel”dated 1328 March, and tried to focus on training of the modern Ottoman Army from a small unit to the entire army and their exercises and activities etc… Before beginning of our main thesis topic, it is mentioned that historical development of Ottoman Army and in the introduction part of our thesis, because of the understanding the subject well, it was evaluated some common information about Ottoman Army. According to this, land army, at the classical Ottoman army, was explained shortly but essentially also, short but essence and explanatory knowledge of this term about the Ottoman navy was given. In the second part of the introduction, the decline of Ottoman army system due to various reasons, after this decline, the military innovations that were done by Selim III. Mahmut II. and the innovations after Tanzimat period, also in the period of Abdülhamid II. were tried to expressed. In the first part of our thesis, according to the“Ottoman Foot Soldier Manuel”dated 1328 March, the system in armed and unarmed training and education system of Ottoman army, the detailed knowledge about the aim of these training and education have been studied. Besides in this part, the commands that specify the distance and the others, flag and sword moves have been mentioned. In the second part of the thesis, in the Ottoman army, the training of the battalions (kıt'a), especially training of the squadron (bölük) have been mentioned, that's how battalions (tabur), regiments (alay) and liva drilled have been expressed. In the third part, the subjects like, battle system of Ottoman army has been addressed; battle, attack, the style of battle, defence, battles of battalions (kıt'a) etc. have been studied in detail. In the fourth chapter, the subjects about the polling order and the parades in the Ottoman army have been issued; the subjects, about the polling order, the parades, official layouts, usages of the musical instruments and fescues, positions of the trumpets, the bugles and harmonicas, also pipe markers etc. have been mentioned. In the fifth and final chapter, the transcripts of“Ottoman Foot Soldier Manuel”dated 1328 March takes place.