Düşünceyi ifade özgürlüğü ve nefret söylemi
Freedom of expression of thoughts of and hate speech
- Tez No: 422229
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: ifade özgürlüğü, nefret söylemi, nefret suçu, ölçülülük ilkesi, ifade özgürlüğünün sınırlandırılması, Freedom of expression, hate speech, hate crime, the principle ofproportionality, the restriction of freedom of speech
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Çalışmamızın konusu düşünceyi ifade özgürlüğü ve nefret söylemidir. Düşünce özgürlüğü ve nefret söylemi için gerekli koşullar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları, uluslararası sözleşmeler, ABD, Türk ve Azerbaycan hukuk sistemi ve bilimsel çalışmalar kapsamında incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde ifade özgürlüğü ve nefret söylemine ilişkin temel kavramlar ve düzenlemeler incelenmiş ve uluslararası sözleşme ve metinlerde yapılan düzenlemelere ilişkin konulara yer verilmiştir. İkinci bölümde ise ifade özgürlüğü ve nefret söylemine ilişkin AİHM'nin izlediği yol belirlenmiş ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması durumunda dikkate alınacak hususlar belirlenmiştir. Son bölümde ise ABD, Türkiye ve Azerbaycan'ın kendi iç hukuk sistemlerinde nefret söylemine ilişkin yaptığı düzenlemeler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The topic of our thesis is freedom of expression of thoughts and hate speech. The necessary requirements for freedom of speech and hate speech have been examined in the frames of ECHR decisions, international conventions, USA, Turkish and Azerbaijani legal systems and scientific researches. In the first part of the thesis basic notions and regulations related to freedom of speech and hate speech have been examined and the concepts related to regulations brought by international conventions and texts have been stated. In the second part, the view of the ECHR about freedom of speech and hate speech and the features which will be under consideration when freedom of speech is restricted are assessed. In the last part, the regulations related to hate speech in the domestic law of the USA, Turkey and Azerbaijan have been evaluated.