Türk Ceza Kanununda kötü muamele suçları
Maltreatment offenses pursuant to Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 422230
  2. Yazar: NİHAL ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMAN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Kötü Muamele, Şiddet, Aynı Konutta Birlikte Yaşama, Disiplin Yetkisi, Family, Maltreatment, Violence, Cohabitation, Authority of Discipline
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Toplumun en temel yapı taşı olan aile kurumu, bireylerin ruhen ve bedenen en nitelikli şekilde yetiştirilmesi ve böylece toplumların gelişmesi ve varlıklarını sürdürebilmesinde büyük önem taşımaktadır. Nitekim bir toplumun gelişmişlik düzeyi, o toplumu oluşturan bireylerin iyi eğitilmesi, bakılması ve korunmasıyla doğrudan bağlantılıdır. Şöyle ki çoğu insan bir aile ortamında doğar ve yetişkin bir birey haline gelinceye kadar bu aile içerisinde büyütülür ve yetiştirilir. Bu bakımdan bireylerin yetiştirildiği ve topluma kazandırıldığı ortam ne kadar huzurlu ve sağlıklı ise, toplum da o kadar sağlıklı olacak, gelişmişlik ve devamlılık kazanacaktır. Sağlıklı bir aile ortamının varlığını tehdit eden sorunların başında ise, aile içerisinde gerçekleşen kötü muamele ve şiddet olayları gelmektedir. Nitekim bu tarz davranışlar, bireylerde, özellikle kadın ve çocuklarda, ruhen ve bedenen büyük zararlar meydana getirmesinin yanı sıra toplumun yapısını da bozmaktadır. Zira kötü muamele ve şiddet eylemlerine maruz kalan veya şahit olan bireyler, genellikle aynı davranışları üçüncü kişilere karşı gerçekleştirmekte ve bu davranışların toplumda devamlı ve kalıcı bir hale gelmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle bireylerin birlikte yaşadıkları bu ortamın düzenlenmesi ve kötü muamele davranışlarına karşı korunması çoğu hukuk sisteminin ilgilendiği bir konu haline gelmiştir. Aile ve aile düzeni, hukuk sistemimizde de gerek anayasa gerekse genel ve özel nitelikli kanunlarla koruma altına alınmıştır. Kötü muamele fiillerinin önlenmesi ve bireylerin bu eylemlere karşı korunması bağlamında, yasalarımızda özel hukuk alanında ayrıntılı düzenlemelere yer verilmekle birlikte; ayrıca bu davranışlar ceza hukuku normları ile suç olarak kabul edilmiştir. Çalışmamızın konusunu da bu suç tipleri oluşturmaktadır. Böylece üç bölümden oluşan çalışmamızda öncelikle aile kavramı ve aileyi koruyan düzenlemeler hakkında genel bilgiler verilecektir. İkinci bölümde aile düzenine karşı suçlar kapsamında kötü muamele suçlarının tarihi gelişimi, karşılaştırmalı hukuktaki yeri ve benzer suç tipleri ele alınacaktır. Nihayet üçüncü bölümde ise Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen kötü muamele suçları, doktrin ve Yargıtay içtihatları ışığında analiz edilerek değerlendirmeler yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The basic building block of society, family is very important for raising individuals in a most qualified manner both physically and spiritually, and therefore, helping societies survive and develop. Thus, development level of a society directly depends on education, caring and protection provided for the individuals forming that society. Namely, most people are born within a family environment and they are raised and brought up in that environment until they become an adult. In this regard, healthiness of a society depends on peace and soundness of the environment which individuals raised in and introduced to the society thereafter, hence, this will lead to development and continuity of the society. The acts of maltreatment and violence in the family are the foremost problem threatening the existence of a healthy family environment. Thus, that kind of acts cause a huge damage on individuals, especially women and children, both physically and spiritually as well as destroy the society structure. Because the individuals witness or exposed to the acts of maltreatment and violence, generally perform the same behaviors against the third parties and cause that these behaviors become continuous and permanent in a society. For this reason, the organization of this environment that individuals live in together and the protection of it against the maltreatment acts become a subject that is dealt by a majority of legal system. In our legal system, family and family order is protected by the general and private codes and also by the Constitution. In the context of the prevention of the maltreatment acts and the protection of the individuals against these acts, our codes in the field of private law have been included detailed regulations as well as these acts have been created as offenses with the criminal law norms. These offenses are the subject of our study. Thus, in this study which has been three-fold, firstly an overview of the family and the regulation towards the protection of the family will be given. In the second part, the maltreatment offences' historical development and its appearances in the comparative law and its relationship with the similar offenses within the scope of the Offenses against the Family Order will be handled. Finally in the third part, the maltreatment offenses organized in the Turkish Criminal Law have been analyzed in the light of Doctrine and Court of Appeal Precedents, and the evaluations will be provided accordingly.