Uyuşturucu suçlarından elde edilen gelirlerin tespiti ve sosyal hayata yansımaları
Incomes provided from drug crimes and reflections on social life
  1. Tez No: 422231
  2. Yazar: GALİP BAYEZİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Economics, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu madde ticareti, kaçakçılık alt kültürü, eroin, suç geliri, uyuşturucu cemaati, Drug trafficking, smuggling subculture, heroin, criminal income, drug community
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı - Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Uyuşturucu madde ticaretinin hem dünyada hem de ülkemizde ciddi bir sorun haline gelmesi yetkili birimlerin bir takım önlemler almasına yol açmıştır. Ülkemiz de ulusal ve uluslararası düzeyde mücadeleye katkı sağlamaktadır. Alınan bütün önlemler ve mücadele yöntemlerine rağmen uyuşturucu kullanımının ve yasa dışı ticaretinin tamamen önüne geçilememiştir. Uyuşturucu madde ticaretinde temel amaç kısa yoldan para kazanmaktır. Uyuşturucu madde ticaretinin suç örgütleri için de ciddi bir gelir kaynağı olduğu görülmüştür. Bu nedenle suç gelirleri ile mücadele önem kazanmıştır. Bu çalışmada uyuşturucu madde ticaretinin sosyal hayata yansımaları araştırılmıştır. Yapılan araştırmada genel olarak betimsel metot kullanılmıştır. Yapılan arşiv araştırmasından elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve sosyo-ekonomik açıdan istatistiksel analiz yapılmış, uyuşturucu madde ticaretinin önemli sosyo-ekonomik sonuçları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As drug traffic is an important problem all over the world, our country authorities have taken some measures. Our country also contributes to the fight against it on the national and international level. Despite all the measures taken, drug traffic and usage couldn't be prevented. Primary aim of drug trading is to earn money in an easy way. It seems that drug trading is an important source of income for crime organizations. In this context, fighting against illegal incomes has gained importance. In this study the effects of drug trafficking on social life have been examined. In general descriptive method has been applied to the research. The data collected from the archival research has been transferred to computer environment, analyzed statistically in terms of socio-economic aspects and the significant socio-economic consequences of drug trading have been stated.